Alle hens aan dek

Ik wens u veel personeel. Die beetje cynische opmerking verwijst naar de niet-werkgerelateerde sores die een groot personeelsbestand met zich meebrengt. Maar tegenwoordig is veel personeel voor steeds meer bedrijven een mooie droom. De economie van Nederland draait als een tierelier. Er is eigenlijk maar één remmende factor: het personeelstekort.

Er is geen sector te vinden die niet groeit en bloeit. We merken het met Pay2day ook: meer opdrachtgevers, grotere orders. Niet voor niets zijn we begin deze maand verhuisd naar een ruimer kantoor.

Even wat economische cijfers. Nederland kreeg er vorig jaar 268.000 banen bij. Er zijn 262.000 openstaande vacatures. En tegenover iedere vacature staat slechts 1,3 geregistreerde werkloze.

Dat tekort aan personeel laat zich in zoveel sectoren gelden dat er steeds meer stemmen opgaan voor een nationaal actieplan. De bestanden van het UWV en de gemeenten moeten doorgespit worden om te zien of mensen toch inzetbaar zijn.

Daar moet je als ondernemer niet op wachten. Je kunt zelf genoeg doen om meer werk te kunnen verzetten met extra personeel:

Misschien is de parttimer (en dat is het gros van werkend Nederland) te verleiden tot extra uren. Biedt dan niet alleen meer salaris. Van meer mogelijkheden voor thuiswerk of een aanvullende opleiding worden mensen ook blij.
Ben niet te kritisch bij de beoordeling van iemands curriculum vitae. Mentaliteit en werkhouding zijn vaak even belangrijk als opleiding. Als iemand niet perfect geschoold is voor de job, dan is hij of zij misschien vrij eenvoudig bij te scholen. De meeste kandidaten grijpen zo’n kans met beide handen.
Bel eens met het UWV, wellicht kan ook iemand met een arbeidsbeperking perfect in het team passen. Dat is vaak een kwestie van kijken wat iemand wél kan.
Een van onze backoffice-medewerksters met vooral ervaring in de horeca, hebben we bij Pay2day tot volle tevredenheid intern omgeschoold. Motivatie en leergierigheid bleken het belangrijkst. Dat geldt natuurlijk niet voor iedere job, maar voor heel veel functies wel. Probeer het maar eens, want met zoveel werk en zo weinig werkzoekenden is het alle hens aan dek.

honey bees 401238 1920
Rob Stelte
Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''