CEO van waar ik goed in ben

Aangenaam kennis te maken. Mijn naam is Sjoske Cornelissen, CEO en founder van SJOSKE Media. Of Chief. Of Vice President. Hoe je het ook noemen wil. Ik noem mezelf meestal ‘eigenaar’ en zelfs dat voelt onnatuurlijk. Maar dat kan ook een kwestie van geen gewenning zijn. Hoe dan ook, een goede functietitel maakt het verschil, zeggen ze. En dan het liefst zo onconventioneel mogelijk.

Dat we in Nederland tegenwoordig Engelse functieomschrijvingen gebruiken is nog tot daaraantoe, maar waarom moet het zo dwaas? De Chief Happiness Officer  streeft naar blije medewerkers, de Ambassador Of Buzz is een communicatiemedewerker, maar dan een tikkeltje ‘creatiever’, de Director Of First Impressions spreekt als eerste met de klanten en werkt als, jawel, receptioniste en de Productivity Ninja is een timemanagement-trainer. Leuk, joh.

Die ‘fantasierijke’ functietitels zijn – hoe kan het ook anders – overgewaaid uit Silicon Valley, je weet wel, het walhalla voor technische start-ups. Misschien word jij hartstikke productief van zo’n titel, maar ik krijg jeuk. Heel veel jeuk.

‘Journalist en tekstschrijver’ is misschien verreweg van inspirerend, ik geef je geen ongelijk, maar het slaat wel de spijker op z’n kop. Geen mens die niet begrijpt waar ik mee bezig ben. Scheelt een hoop scheve blikken en ongemakkelijke gesprekken.

Ik stel voor dat we het functiehuis vanaf morgen afschaffen (of in ieder geval indammen) en de boel onderverdelen in rollen. In de praktijk voer je dan niet alleen het vak uit waarvoor je bent opgeleid, maar kies je ook één of meerdere rollen, gebaseerd op waar je goed in bent. Misschien ben jij wel een kei in adviseren, de collega naast je neemt het analyseren op zich en de collega achter je blijkt een genie te zijn op het gebied van coördineren. En zo heeft iedereen een passende rol. Handig, toch?

Laten we wel wezen, een functiehuis is stoffig. Ik ken geen enkele twintiger die het liefst bij een bedrijf aan de slag gaat om de top te bereiken (je weet wel, stap voor stap die bekende ladder beklimmen). Een jonge professional doet nu waar hij goed in is en bovenal waarin hij geïnteresseerd is. Een uitgestippelde carrière past daar niet bij. En een functietitel al helemaal niet.

BlogPay2dayfunctietitels 2 1
Sjoske Cornelissen 300x300
Sjoske Cornelissen