Dag vast contract, hallo onzekerheid

Tot twee keer toe heb ik nu mijn vaste contract opgezegd om voor een onzeker bestaan te kiezen zonder regelmatig inkomen.

Ik geef het direct toe: ik ben nog een newby in de freelancewereld. Een aantal jaar geleden zei ik mijn vaste baan op om een jaar te gaan reizen in Australië, Nieuw-Zeeland en Thailand maar bij terugkomst ging ik direct weer fulltime aan het werk. Na drie jaar ging het kriebelen…. Dus zei ik een paar maanden geleden weer mijn vaste baan bij een uitgeverij op om samen met mijn vriend al reizend content te gaan maken. Dag vast contract, hallo freelance bestaan! Ik ben dus pas net thuis in de wereld van opdrachtbevestigingen, facturen sturen en acquisitie. Daarnaast ben ik sinds kort de trotse eigenaar van een enorm spreadsheet met mijn administratie. De administratieve rompslomp; je hoort er menig freelancer over, zeker nu per 1 mei 2016 de VAR plaats maakt voor modelovereenkomsten

Het is een nieuwe wereld met een altijd veranderende werkomgeving, de vrijheid van het indelen van je eigen werkdag, de kick die je krijgt bij het binnenhalen van een nieuwe opdracht (en het versturen van de bijbehorende factuur!). En vooral: constant nieuwe plannen maken en heel veel afwisseling in mijn werk. Ik leer door sommige opdrachten nieuwe vaardigheden en als zzp’er ben je echt de kapitein van je eigen schip. Ik kan eigenlijk niet kiezen welke aspect van het freelancebestaan mij het best bevalt.

 

Flexwet
Er is op dit moment flink wat commotie en kritiek over de Wet Werk en Zekerheid, de flexwet die voor meer vaste banen moet zorgen. Naast het feit dat in vele branches – denk aan seizoensarbeid – er helemaal geen behoefte is aan vaste contracten, blijkt dat werkgevers door de nieuwe regels juist huiveriger zijn om mensen in vaste dienst te nemen. Ik vraag mij eigenlijk ook af of deze ‘verplichte’ vaste aanstellingen door flexwerkers zelf nou zo gewild zijn.

 

Vrij leven
Hoewel pas een paar maanden onderweg, dacht ik onlangs even terug aan mijn werk in loondienst. Nu ik aan dit vrije leven heb geproefd; zou ik nog terug kunnen? Eerlijk gezegd weet ik het niet. Hoe avontuurlijk ons reizend bestaan nu ook is, ik vind de zekerheid en stabiliteit van een vaste baan ook prettig. Maar de afgelopen maanden heb ik al zoveel geleerd. Ik produceerde mooie nieuwe publicaties die ik anders nooit had kunnen schrijven en ik heb als reiziger die altijd wisselende werkomgeving die nieuwe inspiratie en veelzijdige opdrachten genereert.

 

Vaste lasten
Natuurlijk zijn er de vaste lasten zoals onze telefoonrekening, boodschappen en zorgverzekering. Daar komen als reizende freelancer ook nog eens de ‘reiskosten’ als huur, benzine, autoverzekering, wegenbelasting, een dure reisverzekering en het betalen voor goed internet bij. Een periode waarin je weinig opdrachten hebt is dan niet bevorderlijk voor je stressniveau en je zakelijke rekening. Ook kun je gedag zeggen tegen vakantiegeld of doorbetaling tijdens ziekte.

 

Zekerheid
Weegt de vrijheid op tegen de onzekerheid? ,,Als startende zzp’er heb je natuurlijk veel onzekerheid, maar het idee is natuurlijk dat je iets opbouwt,’’ aldus mijn vriend. ,,Het is heel mooi als je uiteindelijk een stabiele stroom aan klanten, opdrachten en dus inkomsten genereert.’’ Ah: daar is die zekerheid! Met een klein spaarpotje achter de hand, kijk ik uit naar alles dat 2016 ons nog gaat brengen. En die zekerheid? Die komt hopelijk vanzelf door creatief te zijn en hard te werken aan toekomstbestendige relaties met opdrachtgevers.

Foto blog Sofie Vermooten vast contract
Sofie Vermooten 300x300
Sofie Vermooten