De zakelijke jaarwisseling begint nu

Happy New Year! Deze gelukwens lijkt wat vroeg. Maar het einde van het jaar komt in zicht, sneller dan je denkt. Hoe sluit je als zzp’er het jaar goed af en start je vol goede moed en nieuwe ideeën 2017? Wij geven 6 tips.

1. Breng je financiële administratie op orde
Heb je al je facturen van de door jou geleverde diensten of producten in 2016 verstuurd? Zijn alle inkomende facturen geboekt in 2016? Heb je al naar de afschrijvingen van bijvoorbeeld jouw werklaptop gekeken? De jaarafsluiting van je balansen en winst- en verliesrekeningen doe je met de hulp van een boekhouder, die ook alle voordeelregels zoals de ondernemersaftrek en andere fiscale voordelen kent.

2. Kijk kritisch naar jouw zakelijke kosten
Is je administratie op orde, dan heb je als het goed is ook goed inzicht in jouw eigen uitgaven. Bekijk deze kritisch, zodat je deze indien nodig voor volgend jaar tijdig kunt aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan de vaste telefoonlijn; heb je die echt nodig? Zie je dat je in 2016 veel hebt uitgegeven aan verschillende flexplekken? Dan is het misschien een goed idee om volgend jaar kantoorruimte te huren. Kun je goedkopere verzekeringen vinden? Of bepaalde privékosten zakelijk doorvoeren omdat je veel thuis werkt?

3. Plan koffieafspraken voor januari 2017
Het lijkt wat vroeg, maar met alle feestdagen voor de deur is het slim om nu klantafspraken voor begin januari te maken. Samen maak je plannen voor jullie samenwerking in het nieuwe jaar. Kom met frisse ideeën! En: benader eens nieuwe opdrachtgevers of potentiële klanten. Zij hebben in het nieuwe jaar nieuwe budgetten te besteden; wie weet neem jij net op het juiste moment contact op!

4. Organiseer 1-op-1-eindejaarsborrels met jouw grootste klanten
Natuurlijk organiseert ieder groot bedrijf een gezellig kerstfeest voor alle werknemers. Maar ben je zelfstandig ondernemer of freelancer, dan mis je die bedrijfskerstborrels. Nodig daarom jouw grootste klanten uit voor een lekker glas wijn half december. Dit doe je niet om direct nieuwe business binnen te halen, maar om te proosten op de succesvolle samenwerking van het afgelopen jaar. Je kunt aan het einde natuurlijk wel die koffieafspraak voor 2017 plannen.

5. Maak bedrijfsplannen voor volgend jaar
Nieuwjaarsresoluties, je houdt je er meestal niet aan. Maar het kan geen kwaad om een paar doelen op werkgebied voor jezelf te stellen voor 2017. Zo blijf je jezelf uitdagen: zet jouw droomklanten of opdrachtgevers eens op een rijtje (en benader hen volgend jaar met een goed idee), bedenk originele nieuwe samenwerkingen (werk eens op basis van ruilen bijvoorbeeld), probeer eens een paar weken in het buitenland te werken, noem maar op! Zo krijg je helemaal zin in 2017.

6. Bedank jouw relaties
Hoewel je als zzp’er en freelancer naar een kerstpakket kan fluiten, is het een goed idee om jouw relaties te bedanken. Dat hoeft echt niet met een groots pakket. Al is het een handgeschreven kaart, een fles goede port of een andere kleine attentie. Zonder belangrijke opdrachtgevers en leveranciers had je 2016 niet zo mooi kunnen beleven – en op naar een fijne samenwerking in 2017!

Blog Sofie Happy New Year 2 1
Sofie Vermooten 1
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Sinds begin 2016 reist en werkt zij – onder de naam Something Somewhere – als digital nomad door heel Europa. Samen met haar vriend creëert ze al rondreizend (digitale) content voor o.a. magazines, websites, bedrijven en reclamebureaus, in Nederland en daarbuiten. Voor Pay2Day blogt Sofie over deze manier van flexibel werken, deelt ze haar ervaringen met locatie-onafhankelijk werken en geeft ze graag praktische tips aan (reizende) freelancers.