Drie lessons learned van succesvolle ondernemers

In deze blog deel ik graag inspirerende verhalen uit het Nederlandse en internationale zakenleven. Of je nu directeur-eigenaar, zzp’er of flexibele vakantiekracht bent: je kunt altijd leren van andermans succes. En van andermans falen

 

Als managing partner van Pay2day sta ik dagelijks in contact met inspirerende ondernemers die de stap naar een eigen zaak hebben durven zetten. Maar ook met intermediairs en freelancers – vaak ook ondernemende types in hart en nieren. Want misschien ben je als freelancer (nog) geen CEO, je bent al wel kapitein op eigen schip.

Ook al beweeg ik zelf inmiddels heel wat jaren op de arbeidsmarkt, ik houd een open blik en ik blijf nieuwsgierig, want ik leer graag van andere ondernemers. Buiten ons eigen klantbestand kom ik eveneens regelmatig gave verhalen tegen. Daar deel ik er graag drie van, samen met de lessen die ik leerde.
 

itse Groen van Thuisbezorgd.nl en Takeaway.com
In 1999 wilde Jitse Groen eten bestellen op een verjaardagsfeestje, want niemand had zin om te koken. Wat bleek: de plaatselijke Chinees was online niet te vinden, laat staan dat er iets te bestellen viel. Vandaag de dag ondenkbaar, mede dankzij de website Thuisbezorgd.nl die Groen na dat feestje registreert.

Briljant om te zien hoe dit succes zich heeft ontwikkeld: inmiddels is Groen – of liever zijn bedrijf – 460 miljoen euro waard en daarmee is hij de rijkste jonge miljonair van ons land. Niet slecht voor iemand zonder diploma.

Lesson learned: De basis van succes zit niet in universitaire studies. Het kan zomaar zitten in een klein, simpel maar geweldig goed gevonden idee dat inspeelt op nieuwe technologieën. Nu alleen nog dat ene briljante idee…

Edvard Hendriksen van Taxi Electric
Edvard Hendriksen is oprichter van Taxi Electric, de eerste elektrische-taxiservice van Europa. Niet alleen wil hij hiermee de taximarkt verduurzamen, ook vindt deze social enterprise een betere wereld belangrijker dan veel winst maken. Met name enthousiaste vijftigers zijn werkzaam als chauffeurs in zijn taxi’s.

Bijzonder, want menig vijftiger komt vandaag de dag niet zo snel aan een baan. En dat is ontzettend jammer. Zonde ook, want ik schreef eerder al dat er nog ontzettend veel goede, ervaren en actieve ouderen graag willen werken.

Lesson learned: Winst is niet altijd in euro’s uit te drukken. Je kunt ook (winstgevend) ondernemen met oog voor milieu, mens en maatschappij. En dat levert heel veel meer op dan alleen geld.

Steve Jobs, Walt Disney en Henry Ford
Hoewel je hun namen nu niet meer weg kan denken uit de elektronica-, film- en auto-industrie, zijn deze drie mannen het klassieke voorbeeld dat falen ook kan leiden tot succes.

Want ook van fouten maken of er soms simpelweg niet meer uitkomen steek je wat op. Het kan zelfs de basis zijn voor je verdere (succesvolle) loopbaan. Sla dit lijstje van Sprout er maar eens op na over de mislukkingen van tien succesvolle ondernemers, waaronder die van Jobs, Disney en Ford.

Lesson learned: Doorzettingsvermogen, positief blijven en kansen zien in plaats van beren op de weg, zijn belangrijke karaktereigenschappen wil je succesvol zijn. Of je nu eigen baas of zzp’er bent. En soms moet je, hoe vervelend ook, eerst eens heel hard onderuit gaan voordat je dat doorhebt.

entrepreneur 593377 960 720
Rob Stelte
Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''