Een vakantiekracht inhuren, hoe doe je dat?

Nog een paar dagen en de eindexamens beginnen weer. Dit jaar staan ruim 200.000 middelbare scholieren voor hun grote kennistest. Nog even blokken en nagelbijten of het gelukt is en dan: werken en vervolgens met je vrienden en vriendinnen op die lange welverdiende vakantie naar de zon. Een groot deel van die scholieren is tussen door nu al op zoek naar een vakantiebaantje. En dat gaat ze al jaren steeds gemakkelijker af.

Sterker: er is een tekort aan vakantiewerkers en dat probleem wordt ieder jaar groter. De loonkosten stijgen erdoor, vorige zomervakantie werd zelfs een record gebroken. Een van de redenen is dat veel scholieren al een bijbaantje hebben en daar ook in de zomer werken. Ze zijn al ingewerkt en werkgevers hebben ze graag om voltijds het vaste personeel in de vakantieperiode te vervangen. Volgens het CBS heeft bijna de helft van de scholieren een bijbaantje en de kans dat ze daar ook deze zomervakantie werken is groot.

Wie komende maanden vakantiewerkers nodig heeft, moet dus nú in actie komen want de tijd dat scholieren massaal op de stoep stonden is voorbij.

Als het is gelukt om een groep enthousiaste jonge mensen te vinden, volgt de tweede stap. Een goed arbeidscontract en efficiënte verloning zijn noodzakelijk. Want er zijn niet alleen voordelen maar ook regels. Kinderen mogen niet even veel werken als volwassenen. Voor een 14-jarige gelden weer andere regels dan voor een 17-jarige. Pay2day heeft zich de afgelopen jaren ook gespecialiseerd in de regelgeving rond en de verloning van vakantiekrachten. Download op onze website bijvoorbeeld eens onze do’s and dont’s voor vakantiekrachten van 13 tot en met 18 jaar.

Vakantiekrachten zijn ondanks de gestegen loonkosten nog steeds goedkoper dan reguliere uitzendkrachten. En niet alleen dat. Ze zijn voor veel bedrijven broodnodig om de vakantieperiode met voldoende personeel door te komen. We praten u graag bij over de voordelen en hoe de loonbetaling het best geregeld kan worden.

Maar voor de vakanties voor de scholieren aanbreken en ze massaal met hun vakantiebaantje beginnen, moet er nog even een topprestatie geleverd worden.  Vmbo’ers, havisten en vwo’ers: heel veel succes met het examen!

DSF0244
Rob Stelte
Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''