Fiets de werkdag tegemoet

Dat Hollanders graag fietsen is niet nieuw, maar dat de Groningers daar met kop en schouders bovenuit steken is op z’n minst opvallend. Ruim 60 procent van de werknemers in de stad Groningen kiest voor het verantwoorde vervoersmiddel, tegenover 14 procent in Rotterdam. Het lijkt erop dat de werknemers in het noorden de lange files en de volgepropte treinen beu zijn. En geef ze eens ongelijk.

Een doorsnee werkdag: 7.30 uur. Ik fiets naar het station. Weer te laat vertrokken, zegt mijn horloge. Hup, doortrappen! Ben ik de enige die vaart wil maken? Ondanks mijn rood aangelopen hoofd lijkt niemand te merken dat ik vreselijke haast heb. Kom op, nog een laatste sprintje. Ik schuif mijn fiets in de stalling en ren naar het perron. Ik ben op tijd.

De opluchting is voorbij als blijkt dat ik nog maar nét in de treincoupé pas. Tegenover me staat een jongen die zijn tweede blikje energydrank opentrekt. In zijn andere hand houdt hij een chocoladereep. Ik heb een hekel aan de ochtendspits en hoewel ik gehaaste en voordringende mensen verafschuw, betrap ik mijn spiegelbeeld regelmatig op een woeste blik. Tja, ik wil ook gewoon de trein halen en een plekje veroveren.

De negen-tot-vijf-mentaliteit dwingt de Nederlandse werknemer in die overvolle trein of achteraan die kilometerslange file. Dag in, dag uit. En dan zeuren we in de koffiepauze ook nog graag over het leed van de ochtend- en avondspits. Geloof me, die irritaties doen een mens meer slecht dan goed.

De kantoortijden afschaffen is misschien iets te veel gevraagd, maar wat zou er veranderen als je collega ineens met de fiets naar zijn werk komt? Hij roept hooguit een keer dat het stoplicht zo lang op rood stond, maar verder heeft hij waarschijnlijk weinig te klagen. Hij had alle tijd om zich gericht voor te bereiden op de dag, terwijl jij je irriteerde aan je knikkebollende buurman in de trein.

Niet iedereen kan op de fiets naar zijn werk, maar het laatste stukje met de fiets of te voet kan een hoop stress voorkomen. Zet de auto eens iets verder weg van je werk of stap een halte eerder uit de tram. Een frisse neus halen voordat je aan de werkdag begint, doet wonderen.

impression 1409151 640x480 e1447142097306
Sjoske Cornelissen 300x300
Sjoske Cornelissen