Help, ik heb een vakantiedip

De maand september kent een hoop clichés. De vakantieperiode is voorbij gevlogen en langzaamaan begint de sneltrein weer te rollen. Je agenda vult zich sneller dan je had gehoopt en voor je het weet ben je weer compleet ondergedompeld in het werkende leven. De ultieme rust die je in het verre zuiden ervoer probeer je met man en macht vast te houden. Maar helaas, het kwaad is al geschied. Je hebt last van het post-vakantiesyndroom.

In de eerste vroege ochtendspits na de vakantie kun je geen zitplaats vinden in de trein. ,,Ach, het is niet anders,’’ denk je. ,,Gewoon glimlachen. Ik laat mijn opperbeste humeur niet verpesten door deze drukte.’’ Vol goede moed arriveer je drie kwartier later op kantoor. Je kletst met collega’s over de heerlijke tijd in Italië en begint de dag met een kop koffie.

Eenmaal achter je bureau besef je dat de vakantie écht afgelopen is. Je vermant jezelf en opent met een zucht je mailbox. 236 nieuwe berichten. Slik. ,,Waarschijnlijk kan ik meer dan de helft weggooien, die zijn vast niet meer relevant. Het valt best mee,’’ zeg je fluisterend tegen jezelf. Maar het valt niet mee. Je bent moe en het lukt maar niet om je te concentreren. Het lijkt alsof je nooit op vakantie bent geweest.

En dat kan best kloppen, want de symptomen van de post-vakantiedip lijken verdacht veel op het uitgebluste gevoel dat je had vóór je naar het zuiden vertrekt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat op vakantie gaan geen effect heeft op de langere termijn. Sterker nog, binnen een week is je vakantiegevoel compleet verdwenen.

Dit betekent natuurlijk niet dat het overbodig is om af en toe de biezen te pakken. Een mens van vlees en bloed heeft het nodig om zich geregeld terug te trekken. Dus blijf dat vooral doen. Je moet bij thuiskomst alleen wél leren omgaan met zo’n verrekte dip. Die kun je namelijk niet voorkomen. Het hoort erbij.

Hoe je omgaat met een vakantiedip? Komt-ie:

Je houdt het vakantiegevoel langer vast als je foto’s en video’s deelt met familie en vrienden. Oh, en een (fysiek) fotoboek maken doet ook wonderen.
Ben je nog een dag vrij voordat je weer naar kantoor moet? Ga uit eten, draai geen was en ga vooral niet schoonmaken.
Pak je werkzaamheden één voor één weer op. Wie zegt dat je meteen vol gas aan de slag moet? Juist, niemand.
Ga leuke dingen doen. Spreek regelmatig af met vrienden en familie of desnoods plan je alvast de volgende citytrip. Zorg ervoor dat je veel afspraken hebt om naar uit te kijken.
 

Dus, waar gaan we heen in oktober? Barcelona lijkt me wel wat.

Blog Sjoske Vakantiedip
Sjoske Cornelissen 300x300
Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.