Help, mijn baas is klusser!

Natuurlijk heeft u weleens gekeken naar Help, mijn man is Klusser! In dat programma haalt presentator John Williams vrouwen uit de rotzooi die hun mannen thuis hebben aangericht. Vrouwen met holle ogen worden gefilmd in een decor van half afgetimmerde wandjes, losse contactdozen en stapels zakken gips. Met de beste bedoelingen waren de mannen ooit begonnen aan het karwei. Hoe moeilijk kan een wandje tegelen nu zijn? Even een elektriciteitskabel trekken. Een vloertje storten kan toch iedereen? En dan blijkt er niet genoeg vrije tijd. Dan blijkt waterpas toch echt iets anders dan ongeveer horizontaal. Met bijna fatale gevolgen: de relatie staat op springen. Die zooi eruit; of hij eruit.

Het werk van John Williams en zijn team kluistert al elf seizoenen honderdduizenden mensen aan de buis. In iedere branche kom je klussers tegen. Ik ontmoet ze ook.

Goedbedoelende keihard werkende intermediairs die ook de verloning zelf ter hand namen. Met de beste bedoelingen, een op zich prima softwarepakket, en met de nodige energie. Maar toch.

Verloning is geen kluswerk. Reserveringen over de loonbetalingen moeten echt gedaan worden. Oók als die veelbelovende prospect alle tijd opslokt. Oók als de cashflow even verkeerd stroomt. En óók als een eenvoudig griepje toeslaat. De valkuil is de gedachte: dat doen we volgende week wel. Het eerste onafgemaakte gipswandje met loshangende kabels is een feit. Terwijl de intermediair bezig is met wat hij goed kan: vraag en aanbod bij elkaar brengen, stapelen de onafgemaakte taken zich op. Help, mijn baas is klusser!

Pay2day is er handig in: muurtjes metselen, kabels verleggen, een kozijn plaatsen. Het is ons dagelijks werk. Laat ons uw uitzendkrachten en gedetacheerden betalen. Wij zijn experts in contractbeheer, facturatie en debiteurenbeheer. Dat alles natuurlijk onder uw bedrijfsnaam en met uw huisstijl.

Aan het eind van het programma laat John Williams de geplaagde echtgenote met de handen voor de ogen binnenkomen in de verbouwde woning die van plint tot hanglamp perfect is aangepakt. Het geluk spat ervan af. De klusser kijkt een beetje verlegen, maar ook hij is opgelucht. Het stel valt elkaar in de armen.

En dat is een veel beter slot dan een gedetacheerde die na de zoveelste betaling vol fouten zegt: Mijn baas eruit of ik eruit.

column rob 1
Rob Stelte
Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''