Help, mijn inbox is een zootje

Ligt het aan mij, of is jouw mailbox ook een bende? Privéberichten en zakelijke mails komen bij mij op hetzelfde adres binnen. Dat is minpunt één. Ik heb netjes voor iedere opdrachtgever een aparte map aangemaakt, maar een snelle scrollsessie door mijn inbox verraadt dat ik die niet optimaal benut. Minpunt twee. Ik heb een zakelijk e-mailadres, maar dat gebruik ik niet of nauwelijks. Minpunt drie.

Maandelijks staat de digitale verhuizing naar een nieuw e-mailadres op mijn to-do-lijst (die is wel overzichtelijk), maar ‘m afvinken, ho maar. Op dit moment gebruik ik het standaard e-mailprogramma op mijn MacBook Pro, maar die is door de jaren heen ook een stukje ouder geworden. En aangezien niemand slechter wordt van iets nieuws uitproberen, was een met-welk-programma-krijg-ik-mijn-inbox-weer-overzichtelijk-zoektocht onvermijdelijk.

Het eerste onderzoeksresultaat is inmiddels binnen: ik heb onder een flinke steen gelegen. Ik zou bijna durven stellen dat mailen hartstikke leuk kan zijn met al die vernuftige extra functies. Maar dat doe ik niet, want mailen blijft natuurlijk een tijdrovende klus. Onderzoeksresultaat twee: er bestaan héél veel e-mailprogramma’s.

Neem bijvoorbeeld Airmail. Je kunt verschillende accounts toevoegen (wat dacht je van privé en zakelijk, Sjoske?) en elk account een eigen kleurtje geven en een apart geluid instellen. Maar het leukste aan Airmail is toch wel de snooze-functie. Met een swipe geef je aan dat je geen tijd hebt voor de inkomende mail, waarna ie later alsnog in je inbox verschijnt.

Dan heb je nog Spark. De app filtert automatisch de binnenkomende mail en zet ze alvast voor je in de juiste rubriek. Hulde! Dan komt er tenminste nog iets terecht van mijn zo goed bedoelde mapjes-rangschikking. Spark kan ook ‘quick reply’s’ versturen. Handig wanneer je vaak dezelfde mailtjes opstelt.

Voor wie z’n agenda, to-do-lijstjes en notities heeft gedigitaliseerd, zijn Boxer en Dispatch een goede aanrader. De apps bieden integratie met andere applicaties, zoals Evernote. Maar voor mensen die net zo verknocht zijn als ik aan papieren agenda’s en notitieboekjes is dat natuurlijk overbodige luxe.

Maar de winnaar van mijn met-welk-programma-krijg-ik-mijn-inbox-weer-overzichtelijk-zoektocht is toch wel WeMail. Net als Spark worden inkomende mails alvast voor je in het juiste mapje geschoven en je kunt een mail ook opstellen door de tekst in te spreken. Maar als kers op de taart toont WeMail jouw mails als chatgesprekken en kun je van iedere contactpersoon zien welke documenten hij of zij naar jou heeft gestuurd. Geen barre speurtochten meer door mijn chaotische mailbox.

Stap één is voltooid. Ik heb een nieuw e-mailprogramma gevonden. Nu nog die verrekte online emigratie naar een nieuw zakelijk adres. Pay2day: slaan jullie mijn nieuwe e-mailadres alvast op? Dan gaat het in ieder geval bij één opdrachtgever goed.

Blog mailen Pay2day
Sjoske Cornelissen 300x300
Sjoske Cornelissen