Hoe laat is het? Solidariteit!

Het is een bekende slogan bij demonstraties: ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’ Niet dat ik zo’n demonstrant ben, maar ik ben het er nu wel mee eens. Meer dan ooit hebben we solidariteit nodig. Met de avondklok vanaf 21 uur wordt de corona-crisis weer dieper. Voor je gevoel althans. Nog maar één bezoeker per dag en op tijd naar huis. De crisis wordt dieper en erger. En het licht aan het eind van de tunnel is weer verder weg. Alleen door elkaar te helpen gaan we het redden.

 

Ik werd dan ook blij van de extra steunmaatregelen die de demissionaire ministers Bas van ’t Hout (Economische Zaken), Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Wopke Hoekstra (Financiën) afgelopen donderdag presenteerden. Weer wordt er 7,6 miljard euro uitgetrokken om bedrijven te laten overleven, waarmee de teller voor coronasteun in 2021 al op 30 miljard euro staat. Het kabinet begrijpt dat extra steun nú nodig is om de bedrijven te redden, massaontslagen te voorkomen, de economie startklaar te maken en om het draagvlak voor de maatregelen te behouden. 

30 miljard is een angstaanjagend bedrag: ruim 1700 per Nederlander. En dan heb ik het nog niet over de kosten – ook tientallen miljarden – die vorig jaar zijn gemaakt. Onze kinderen en kleinkinderen draaien ervoor op; zij zullen decennia een deel van hun welvaart naar de afbetaling van ‘onze’ schulden zien gaan. Zo werkt solidariteit.

Natuurlijk is iedereen die beperkingen, irritante testen en spooksteden spuugzat. Ik hoor net als iedereen ook de dramatische verhalen van ondernemers die het water tot aan de lippen staat; van ouders die gek worden van thuis lesgeven én werken; of van alleenstaanden die vereenzamen. Nog even doorbijten met z’n allen. De vaccinaties zijn begonnen. Dus respecteer die avondklok; maak geen eigen regels voor bezoek; en je kunt echt een seizoen zonder skiën. Het is de snelste weg naar een wereld zonder virus. Regels kunnen niet alleen voor een ander zijn.

Nog een laatste woord over solidariteit: koop de komende weken bij die lokale ondernemers die het hard nodig hebben want de komende maanden worden nog taai. Als een winkelier in de buurt probeert om via internet iets te verkopen, koop dan daar! Over een paar maanden hebben we ons oude leven terug en dan het liefst met alle ondernemers, winkels, restaurants én banen – zowel de vaste als de flexbanen – die we hadden. 

clock 2102135 1920
Rob Stelte
Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''