HOE PRODUCTIEVER, HOE BETER

Het jaar goed beginnen. Wie wil dat nou niet? Je maakt mij niet wijs dat jij nooit mijmert over een paar ijzersterke voornemens. Al is het maar om een antwoord te hebben op de eeuwig terugkerende heb-jij-nog-goeie-voornemens-vraag van familie en vrienden.

 

Wat dacht je van een betere administratieordening in 2016? Dat is en blijft een rotklus, daar brengt geen goed geformuleerd voornemen verandering in. En zo ken ik nog wel een zzp-gerelateerd voornemen: op vakantie gaan. Dat vergeet ik nog weleens.

Voor diegenen die ook kampen met dit laatste probleem: ik stel voor dat we vanaf nu in januari verplicht vakantieperiodes inplannen voor het hele jaar. Dat is geen straf, toch? Het scheelt in ieder geval een hoop lange, vermoeiende weken aan het einde van het jaar.

Hoe productiever, hoe beter

Een goed jaar is voor de zzp’er een jaar met veel productieve weken. Maar hoe zorg je voor een winstgevende week? Juist: door ‘m goed te beginnen. De maandagmorgen leent zich uitstekend voor een uurtje voorbereiding. Hoe ziet de week eruit? Heb je deadlines? Voor welke projecten is veel voorwerk nodig? Block die uren in je agenda, dat voorkomt dubbele afspraken, last-minute geregel en stress.

Voor de liefhebber van een to-do-lijst

Ik ben dol op lijstjes. En dan heb ik het niet over een paar krabbels op een post-it, nee, gewoon nette opsommingen in een ouderwets opschrijfboekje. Maar goed, ik ben mij ervan bewust dat er velen zijn die op dit gebied wél met de tijd meegaan. Met de apps Wunderlist en Evernote kun je taken toevoegen en inspirerende ideeën opslaan. Allebei hartstikke digitaal en handig, maar mij haal je nog niet (lees: nooit) over.

Niks belangrijker dan een internetverbinding

Voor de één is een openbare werkruimte verfrissend, voor de ander leidt het juist af. Maar wat is een zzp’er zonder werkplek met koffie en een werkende internetverbinding? Inderdaad, compleet verloren. Met de app WiFi-Finder van JiWire Inc. zijn alle internetverbindingen binnen handbereik. Je kunt precies zien waar je terecht kunt voor een gratis (of betaalde) WiFi-verbinding. Als je verzekerd wilt zijn van een kop koffie bij je internetverbinding, kun je met de app van Seats2Meet de dichtstbijzijnde locatie vinden.

Niet leuker, wel makkelijker

Uren schrijven is de minst gewaardeerde administratieve klus voor een zzp’er, als je ‘t mij vraagt. Hoewel het best interessant is om te zien hoeveel uur je hebt gewerkt, schrik ik keer op keer pas na een week of zes wakker. Dat wordt weer aan de hand van mijn agenda uren ‘gokken’. Met de app OfficeTime kun je projecten invoeren, gewerkte uren bijhouden en een uurtarief instellen. Een typisch gevalletje: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. En dat dan notabene voor de Belastingdienst zelf.

Blog hoe productiever hoe beter
Sjoske Cornelissen 300x300
Sjoske Cornelissen