Hoe word ik blij van flexwerk?

Steeds meer mensen vinden flexibiliteit in hun werk een belangrijke voorwaarde. Welke voordelen én valkuilen zijn er verbonden aan flexibel werken?

 

Voordelen van flexibel werken – voor werkgever én werknemer

Zelf bepalen of je op het hoofdkantoor werkt of op een flexplek dicht bij huis als kantoor. Uit een recent onderzoek van Regus onder 40.000 zakenmensen over de hele wereld, blijkt dat flexibiliteit een steeds belangrijkere factor is voor werkenden. Medewerkers voelen zich uitgeruster en leven gezonder, doordat ze minder stress ervaren door files of omdat ze naar hun eigen werkplek dicht bij huis kunnen lopen of fietsen. En met minder reistijd blijft er meer tijd over voor de sportschool of hobby’s.

Doordat flexibele medewerkers zelf kunnen bepalen hoeveel en waar ze werken, genieten ze volgens 78 procent van de ondervraagden van meer vrije tijd – die ze vervolgens doorbrengen met vrienden en hun gezin. Dat een flexibele werkindeling steeds belangrijker wordt, blijkt wel uit het feit dat 59 procent van de ondervraagden zelfs ‘nee’ zou zeggen tegen een baan die hen helemaal geen flexibiliteit biedt. Want flexibel werken zorgt voor een goede balans tussen ‘een hectische baan en fysiek en emotioneel welzijn’.
Maar wat heeft een werkgever eraan? Logisch dat veel ondernemers huiverig aankijken tegen thuiswerken, want je hebt wellicht het gevoel minder controle te hebben over je werknemers en hun resultaten. Volgens een recent onderzoek van Monsterboard zijn met name millennials op zoek naar een baan met flexibele werkuren. Bied je dit als werkgever, dan groeit de loyaliteit en motivatie van jonge werknemers. Maak hierover afspraken, bied hen de juiste tools en creëer momenten waarbij collega’s samenkomen. Het resultaat: tevreden en gemotiveerde werknemers die langer bij je blijven werken.

 

Valkuilen van flexibel werken – en wat er aan te doen
Ok, leuk dat thuiswerken, maar hoe houd je jezelf scherp? Voor een bedrijf verzorg ik de social media, maar ik verdwaal regelmatig langer dan nodig op Facebook. En terwijl die deadline eraan komt, klap ik mijn laptop dicht om (offline) te gaan surfen. Want: goede golven! Die vrijheid is onbetaalbaar. Maar zonder vastomlijnde werktijden – en zonder leidinggevende, teamleider of manager boven je – kan het lastig zijn om iedere dag 100 procent productief te blijven. Werk je zelf vanuit huis, een flexplek of locatie-onafhankelijk, laat deze tips je helpen:

Neem pauze in de buitenlucht. Je kunt niet alle uren van de werkdag geconcentreerd blijven. Gun jezelf voldoende pauzes gedurende de dag, het liefst om de twee uur. Waar werknemers op kantoor het met een half uur in de kantine moeten doen, heb jij de vrijheid om even een korte wandeling te maken, een cappuccino te halen bij die leuke koffieshop op de hoek of om de hond uit te laten. Frisse neus, frisse energie.
Maak per dag een To Do-list. Dit brengt structuur aan en houdt je scherp op de taken die je wilt (of moet) volbrengen die dag.
Creëer een goede werkplek. Blijf weg van de keukentafel of de bank, maar zet een eigen bureau met goede stoel ergens in huis, bij voorkeur aan het raam. Zo scheidt je werk en privé het best.
Change of scenery. Hoewel je thuis geniet van rust en goede wifi, word je hier soms ook afgeleid door volle wasmanden/boodschappenlijstjes/schoonmaaktaken. En te veel stilte werkt ook niet inspirerend. Dus verruil je je huiskamer voor een flexplek (hier vind je leuke spots) , koffiezaak of kom je samen met collega’s of vrienden die ook thuiswerken.

Blog Sofie 10 1
Sofie Vermooten 1
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Sinds begin 2016 reist en werkt zij – onder de naam Something Somewhere – als digital nomad door heel Europa. Samen met haar vriend creëert ze al rondreizend (digitale) content voor o.a. magazines, websites, bedrijven en reclamebureaus, in Nederland en daarbuiten. Voor Pay2Day blogt Sofie over deze manier van flexibel werken, deelt ze haar ervaringen met locatie-onafhankelijk werken en geeft ze graag praktische tips aan (reizende) freelancers.