Hoera, het internet doet het niet!

Mijn hartslag gaat omhoog, ik word zenuwachtig en chagrijnig tegelijk. Zodra je als digital nomad geen goede internetverbinding hebt, is snel en goed werken een uitdaging.

Het klinkt idyllisch… Ik kijk uit over de oceaan en kliffen in de Schotse hooglanden, de zon gaat langzaam onder. Maar ik moet – ja MOET! – absoluut nú een belangrijke e-mail sturen naar een opdrachtgever. Als reizende zzp’er wil je onder geen beding dat een (mogelijk nieuwe) opdrachtgever ook maar enigszins hinder ondervindt van jouw avontuurlijk bestaan.

Je wilt geen telefoontje missen en op een interessante e-mail direct reageren. Dat geldt absoluut niet alleen voor freelancers zoals ik, maar voor zoveel werkenden in Nederland. Van directeur tot kleine ondernemer; ze twitteren, appen, e-mailen, conference callen, snapchatten, researchen, facebooken en skypen er de hele dag op los. Om vervolgens na werktijd even te netflixen, candy crushen, facetimen of online shoppen om te relaxen. Nee, een leven zonder smartphone, laptop en/of iPad kan helemaal niemand zich meer voorstellen.

Naast al het gemak dat al dat online werken en ontspannen met zich mee brengt, weet iedereen heel goed dat 24/7 online zijn absoluut niet goed voor je is. Je voelt je verplicht razendsnel overal op de reageren, je staat altijd aan en bent bang om nieuwe informatie te missen. Infobesitas anyone? Niet gek dat je van social media en altijd online zijn stress krijgt en van een langzame internetverbinding geïrriteerd raakt. En denk je dat het bij jou wel meevalt? Deze app houdt precies in de gaten wat je met je smartphone doet en geeft je het – waarschijnlijk verontrustende – eerlijke antwoord dat jij ook toe bent aan een offline dieet.

Natuurlijk is het verstandig om goed bereikbaar te zijn. Een tip voor mensen die (veel) vanuit het buitenland of in Nederland buitenshuis werken: koop een simlockvrije dongel bij de Mediamarkt. Zo zorgt een lokaal sim-kaartje met onbeperkt internet ervoor dat wij in ieder land zo vaak en goed mogelijk ‘normaal’ online kunnen blijven werken. Geen opdrachtgever die er last van heeft dat wij niet vanuit Nederland mailen! Maar besef je ook dat niet altijd alles nú hoeft te gebeuren.

In Oostenrijk moesten die internetstralen soms wel heel hard werken om door die sneeuwbuien heen ons appartement te bereiken. Dikwijls kwam het voor dat de verbinding daardoor niet goed werkte. Ik zag het als excuus om die laptop dicht te klappen, een magazine te lezen of lekker de piste op te gaan! En die e-mails, die werden zodra de bui over was gewoon een paar uurtjes later verzonden; ik ben er nog geen opdracht door misgelopen. Even niet online is soms helemaal niet zo erg als je denkt, maar juist heel lekker en gezond.

internet
Sofie Vermooten 300x300
Sofie Vermooten
Profile
Matthijs van den Bosch

Web Developer (Biografie)