Hup, weer naar school!
Het gros van de net afgestudeerde studenten beweert nooit meer de schoolbanken in te gaan na het behalen van een papiertje. Geen slopende tentamenweken meer, niet meer luisteren naar saaie docenten. Nee, carrière maken is veel belangrijker. En geef ze eens ongelijk.
Maar net student-af maakt je ook een beetje naïef. Want vroeg of laat zit je natuurlijk gewoon weer met je neus in de boeken. Je moet immers met de tijd meegaan en je kennis up-to-date te houden. Of je bent over een paar jaar niet meer te spreken over je eerste studie en besluit om jezelf om te scholen. Kan allemaal.
Om te voorkomen dat je lukraak voor bij- of omscholing kiest, heb ik een paar tips voor je. Want niet alles is geschikt:
Draagt de training of opleiding bij aan je carrière? Het blijkt dus dat mensen de waarde van een papiertje veel belangrijker vinden, óók als die niks doet voor je loopbaan. Dat lijkt me dus de omgekeerde wereld.
Wacht niet te lang met bijspijkeren. Niemand loopt graag achter de feiten aan, toch? Een beetje proactief dus, hup!
Check de kansberoepenlijst van het UWV. Het laatste wat je wil is dat je omscholing voor niks is geweest.
Wees een beetje kritisch op de inhoud van de opleiding of training die je gaat volgen. Dat lijkt me toch de meest belangrijke reden om ergens aan te beginnen. Kijk ook of de trainers goed beoordeeld worden.
Zie je het nut van bijscholing nog niet helemaal in, omdat je een leuke werkplek hebt? Ik zal even voor je opsommen waarom het ook goed is als je leuk werk hebt:
Het houdt je scherp en je bent een stuk productiever.
Je blijft de concurrentie voor, ook niet geheel onbelangrijk dacht ik zo.
Het staat goed op je cv, mocht je ooit tóch van baan wisselen. Dan ziet je toekomstige werkgever dat je niet stil hebt gezeten. Een punt extra voor jou.
Dus, zien we elkaar binnenkort in de schoolbanken?
Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.