Ik werk dus ik reis

Deze week las ik de column van Heleen Mees in De Volkskrant. Niet alleen de naam van de auteur trok mijn aandacht: de titel in de link spreekt al tot de verbeelding: ‘Werk is een onmisbaar ingrediënt voor een volwaardig bestaan.’

In haar column gaat Mees in op de functie van werk in het integratieproces van migranten. Het bracht mij aan het denken over de betekenis van werk in mijn eigen leven. Enerzijds vind ik absoluut niet dat je baan allesbepalend is voor wie je bent. Op de vraag ,,Hoe gaat het met je?’’ krijg je maar al te vaak het antwoord dat mensen zo druk, druk, druk op kantoor zijn. Hoeveel waarde dicht jij dan je baan toe; ik vroeg toch echt hoe het met diegene persoonlijk ging. Naast het haastige werkleven en buiten de kantoormuren is zoveel meer, dus besloot ik dit jaar om voor onbepaalde tijd als reizende zzp’er te gaan werken en reizen. Ik wilde even niet meer geleefd worden door deadlines en het grootste deel van mijn tijd bezig zijn op kantoor, maar meer van de wereld zien.

Toch kan ik mij geen leven zonder werk voorstellen. Eerlijk gezegd: ik moet er niet aan denken om dag in dag uit alleen maar steden en natuurgebieden rond te struinen. Gelukkig kan ik mijn schrijfwerk combineren met rondreizen, omdat ik met mijn laptop overal in Europa online kan zijn. Doordat ik ook genoeg dagen achter mijn laptop doorbreng (daar komen toch die deadlines weer om te hoek kijken), kan ik extra genieten van de vrijheid van het freelance bestaan en geweldige ervaringen dat het reizen met zich meebrengt. Maar boven alles geeft werk mij, zoals Mees in haar column beschrijft, een bepaald gevoel van betekenis, structuur en natuurlijk – niet onbelangrijk – een inkomen, waarmee ik al die mooie onderdelen van mijn reis kan betalen. Krijg ik een schrijfklus waar ik goede wifi voor nodig heb? Dan kunnen de reisplannen zomaar eens worden omgegooid. Als ik er nog eens over nadenk: ook als digital nomad heeft werk nog altijd een grote rol in mijn leven. Zij het nu een grote bijrol, en niet meer de hoofdrol.

Vraag jij mij nu hoe het met me gaat, dan zal ik geen antwoord geven waarin ik eigenlijk alleen maar over mijn freelance werk vertel. Ik zou je vertellen over de landen die ik bezocht heb, de gekke mensen die ik heb ontmoet, de mooie gebouwen die ik heb gezien en nieuwe reisplannen voor dit jaar. Maar eerlijk is eerlijk: van al die zaken zou ik niet zo kunnen genieten – ze zouden er misschien niet eens geweest zijn – zonder mijn werk.

Foto blog ik werk dus ik reis
Sofie Vermooten 300x300
Sofie Vermooten