Je gaat solliciteren, zeg je dat tegen je baas?

Het zijn gouden tijden voor twee groepen Nederlanders. Iedereen die een huis verkoopt (vooral in de Randstad) maakt een leuke winst. De tweede groep zijn de mensen die een andere baan zoeken. De vacatures vliegen ons om de oren. Sterker, in steeds meer sectoren is er een tekort aan personeel. Wie niet lekker in zijn vel zit, of zich ondergewaardeerd voelt; dit is de tijd voor iets nieuws. En dat brengt de prangende vraag: Als je gaat solliciteren, vertel je dat dan aan je huidige baas?

 

Ik begrijp dat niet. Misschien komt dat door mijn werk met flexibele arbeid. Waarom zou je verzwijgen dat je iets anders zoekt? Dat is een keuze vanuit angst, angst dat je je baan (die je toch al niet meer wilde) kwijtraakt, of angst dat een promotie (als de sollicitatie op niets uitloopt) van de baan is.

Het is jammer dat er blijkbaar zo weinig vertrouwen is. Ik denk dat de meeste werkgevers heel professioneel reageren als een werknemer iets anders zoekt. Als je echt zeker bent van je keuze om te vertrekken, is er niets op tegen om je baas te vertellen dat je om je heen kijkt. Dat biedt zelfs voordelen. Het bedrijf kan tijdig op zoek naar een vervanger. Of wellicht komt je huidige werkgever met een bod om je binnenboord te houden; zo’n mooi bod dat je het niet kunt weigeren. Ook dat gebeurt. Je bent niet de eerste werknemer die ontevreden werd door gebrek aan waardering – financieel of anderszins – terwijl de werkgever zich dat onvoldoende realiseerde.

Als je baas weet dat je op zoek bent, dan kun je bovendien in alle rust solliciteren. Het is veel relaxter om zonder smoesjes op gesprek gaan. Je hoeft niet over je schouder te kijken als je bij je potentiële nieuwe werkgever binnenstapt uit angst dat iemand je ziet. Solliciteren kost overigens gewoon vakantie-uren als het onder werktijd wordt gedaan, dat is logisch.

Nog een tip: Het is belangrijk om je keuze om te vertrekken goed te motiveren en uit te leggen. Vertel je oude baas niet dat je solliciteert uit frustraties, ergernissen op de werkvloer of geknakte carrièrekansen. Blijf positief, dan is er geen onherstelbare schade als de sollicitaties minder voorspoedig verlopen. En wordt niet te specifiek. Dus niet: ik heb op die functie gesolliciteerd. Benadruk vooral dat je iets anders wilt, een baan met meer creativiteit, werk met meer verantwoordelijkheid of een functie met een beter salaris. Iemand moet tenslotte al die peperdure huizen kopen.

Schermafbeelding 2018 08 28 om 21.14.49
Rob Stelte
Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''