Klaar voor de feestdagen?

De kerststol is gekocht, evenals de kalkoen voor het familiediner. Maar ben je zakelijk ook helemaal klaar voor de kerst? Met deze last-minute checklist zorg je ervoor dat je optimaal van de kerstdagen kunt genieten.

Check #1: Staat er online content klaar voor de kerstdagen?

Of je nu als bedrijf of zzp’er online actief bent op Facebook, Twitter en Instagram of via een eigen website content verspreidt: tijdens de kerstdagen kun je niet offline gaan. Maar dat wil je wel natuurlijk, lekker de voetjes omhoog en tijd besteden aan familie en vrienden. Zorg er dus voor dat je aan Kerstmis gerelateerde online content inplant, zodat je ook tijdens de feestdagen jouw klanten of mogelijke nieuwe opdrachtgevers inspireert. Zo ontstaat er geen gat in jouw contentkalender.

Check #2: Straal je zakelijk een feestelijke sfeer uit?

Over die ingeplande online content giet je idealiter ook een kerstsausje. Denk aan een speciale kerstaanbieding of -actie voor jouw klanten die enkel tijdens de kerstdagen – of tot en met de jaarwisseling – te bestellen is. Adverteer je op Facebook of gebruik je hiervoor e-mailmarketing? Hier vind je mooie gratis beeldbankfoto’s die je voor deze uitingen in kunt zetten. Ook te gebruiken voor de headers van jouw website en social media kanalen, die je zo tijdelijk een feestelijke look & feel geeft.

Check #3: Is iedereen op de hoogte van jouw afwezigheid?

Heb je een eigen zaak of winkel, informeer jouw klanten tijdig over de aangepaste openingstijden tijdens de kerst. Laat jouw klanten, medewerkers en relaties weten of, wanneer én waar jij te bereiken bent tussen kerst en oud en nieuw. Personaliseer jouw out-of-office met een kerstgroet en de beste wensen voor 2017. Ook freelancers doen er goed aan om hun opdrachtgevers te informeren over hun beschikbaarheid. Doe hier ook je voordeel mee: het kan maar zo zijn dat een klant op Tweede Kerstdag voor een spoedklus op zoek is naar jouw vaardigheden!

Check #4: Zijn alle facturen van 2016 de deur uit?

Onthoud dat veel bedrijven gesloten zijn tussen kerst en oud en nieuw, en zo ook hun financiële afdelingen. Misschien wil je zelf ook vakantiedagen opnemen of heb je een vakantie gepland? Zorg er dan voor dat alle facturen van 2016 verstuurd zijn voor 31 december 2016. Zo heb je jouw administratie goed op orde.

Check #5: Heb je iedereen een prettige kerst gewenst?

Eerder tipten wij al dat je als ondernemer of freelancer Kerstmis goed kunt gebruiken als contactmoment met jouw klanten of opdrachtgevers. Ben je in de drukte rond de feestdagen toch vergeten een leuke attentie te geven? Stuur dan een last-minute zakelijke kerstkaart via Greetz of Hallmark, die je zelfs kunt versieren met jouw eigen huisstijl of logo. Ben je écht veel te laat voor de post? Verstuur dan een digitale kerstwens via een videoboodschap, die je eenvoudig rond kunt mailen. Via deze app kun je dit met jouw smartphone of tablet heel makkelijk een professionele uitstraling geven.

Rest mij niets anders dan jou een heerlijke kerst te wensen – en alvast een geweldig, gezond en gelukkig 2017! Ik zet mijn kerst-out-of-office nu alvast aan, want ik vier Kerstmis dit jaar op het strand van Sri Lanka. Merry Christmas!

Blog Sofie Klaar voor de Kerst 1024x680 1 1
Sofie Vermooten 1
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Sinds begin 2016 reist en werkt zij – onder de naam Something Somewhere – als digital nomad door heel Europa. Samen met haar vriend creëert ze al rondreizend (digitale) content voor o.a. magazines, websites, bedrijven en reclamebureaus, in Nederland en daarbuiten. Voor Pay2Day blogt Sofie over deze manier van flexibel werken, deelt ze haar ervaringen met locatie-onafhankelijk werken en geeft ze graag praktische tips aan (reizende) freelancers.