Lekker een uur extra geslapen? Jammer

Genoten van het uurtje extra slapen? Ik begrijp dat wel. Het is buiten donker en koud; ideale omstandigheden om je nog eens om te draaien. Maar een beetje jammer is het wel. Want in dat extra uurtje kun je enorm productief zijn. Mijn interne wekker gaat altijd tussen 5 en 6 uur. Heerlijk. Het huis is dan nog stil en in die vroege ochtenduren kun je zoveel doen.

Momenteel gebruik ik de uren voor de zon opkomt onder andere om te wandelen. Een ideale voorbereiding voor een nieuwe hardlooptraining.

Het kost me niet veel moeite om op te staan. Bijna iedereen is vanochtend vanzelf vroeger wakker geworden, en – met dank aan de wintertijd – nog fit ook. De biologisch klok staat nog op zomertijd. Over een paar dagen is dat effect verdwenen. Deze dagen zijn dan ook perfect om vroeger op te staan dan je gewend bent. Probeer het eens een paar weken. Zet de wekker een uur eerder, drink een kop koffie en merk hoe productief je bent. Om half zes is er niemand die belt, appt of mailt. Wanneer kun je zo ongestoord werken?

De vroege ochtend is ideaal om de dingen te doen waar altijd iets tussenkomt. Sporten bijvoorbeeld. Een blog schrijven. Tóch die online cursus Italiaans beginnen.

En het sociale leven ’s avonds dan? Tja, vroeg uit de veren betekent ook dat je een uur eerder gaat slapen. Maar wat mis je eigenlijk om 23 uur? Als die talkshows echt boeien, dan lees je dat de volgende ochtend wel op de nieuwssites. En een uurtje minder op de bank hangen en Netflix kijken is misschien maar beter ook. In een extra uur in de ochtend krijg je zoveel meer gedaan dan in dat uur ’s avonds.

Nog een groot voordeel van vroeg opstaan. Het haasten is voorbij. Er is alle tijd om goed te ontbijten, de broodtrommels te maken en de vaatwasser uit te ruimen. Ook al sluit je aan in de file, je hebt de eerste productieve uurtjes al achter de rug.

Hoe vroeg dan? Sommige mensen staan echt om onchristelijke tijden op. Richard Branson van Virgin springt voor 5 uur uit zijn bed. Hij sport en leest het nieuws zodat hij helemaal fris en op de hoogte is als anderen nog op de snooze-knop drukken. Topman Tim Cook van Apple staat iedere dag om 3:45 uur (!) op. Hij gaat sporten en werkt zijn e-mail weg (de arme man krijgt er 700 tot 800 per dag). Misschien is dat extreem vroege opstaan wel een voorwaarde om een enorm groot bedrijf op te kunnen bouwen. In dat geval ben ik dik tevreden met de gezonde groei van Pay2day. 3:45 uur is ook voor mij veel te vroeg. Maar om uiterlijk om 5:30 uur naast je bed staan: ik kan het iedereen aanraden!

Schermafbeelding 2018 10 29 om 08.37.00
Rob Stelte
Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''