Liefdewerk

,,Wauw, jij werkt hard zeg!” Meestal klinkt er ontzag in door. Soms ook afschuw. Het is een opmerking die ik gemiddeld drie keer per week hoor en ik weet nog steeds niet zo goed hoe ik erop moet reageren. ‘Hard werken’, dat klinkt alsof het een moetje is, alsof je het tegen je zin in doet. Dat is natuurlijk niet zo. Ik doe mijn werk juist met heel veel plezier. Ik verzet veel werk en ik maak veel uren, maar of ik hard werk? Zo voelt het niet.

Inmiddels besef ik dat de opmerking minstens zoveel zegt over de mensen die ’m maken, als over mijn arbeidsethos: zij vinden hun werk duidelijk niet zo leuk als ik ik het mijne. Dat besef maakt dat ik me nog gelukkiger prijs dan ik al deed: plezier in je werk hebben is blijkbaar een luxe die niet voor iedereen weg is gelegd.

Afgelopen week sprak ik arbeidsrechtadvocate Mirjam de Blécourt, partner bij Baker & McKenzie, voor een van mijn opdrachtgevers. Ik legde haar de vraag voor: is het hard werken om aan de top van je vakgebied te blijven? ,,Het is veel werk ja,” zei ze, ,,maar het is vooral ook heel erg leuk. Noem je dat dan hard werken? Ach ja.” Wat heerlijk om zo van je werk te houden.

Misschien hebben werklust en werkplezier te maken met eigenaarschap. Ik werk niet voor een werkgever, maar heb eigen doelen met mijn onderneminkje. Alle uren die ik daarin stop vormen de  bouwstenen voor de groei ervan. Dat doe ik dus met liefde. Tuurlijk zitten er rotklusjes tussen, ook bij mij, maar die staan in functie van het hogere doel. Prima dus.

Een week geleden interviewde ik ook de oprichter van brillenmerk Ace & Tate, Mark de Lange. Hij vertelde dat hij soms door vrienden wordt afgeremd. Ze vinden dat hij minder moet werken. Hij begrijpt daar niks van. ,,Ik heb een droom en ik zet me in om die na te streven. Wat maakt mij het dan uit hoeveel tijd dat kost?”

Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan zeggen ze wel eens. Ik betwijfel ten zeerste of dat waar is, maar ik zal er geen heel leven aan willen wijden om de hypothese te testen. Veel werken lijkt me geen probleem, maar als het als hard werken gaat voelen, zou ik adviseren ander werk te zoeken of misschien toch voor jezelf te beginnen.

liefdewerk
Julia Conemans 300x300
Julia Conemans