Luieren of werken in de komkommertijd?

Of je nu als ondernemer toe bent aan drie weken zomervakantie, of als freelancer nieuwe uitdagingen zoekt in deze komkommertijd: met deze tips zorg je voor een ontspannen én productieve zomer.

 

1. Organiseer je afwezigheid. Uiteraard stel je een afwezigheidsbericht in (bij voorkeur op de ochtend van je laatste werkdag) en plan een paar dagen voor vertrek geen belangrijke afspraken. Draag eventueel projecten over aan medewerkers, plan betalingen en facturaties in en informeer klanten en leveranciers over jouw afwezigheid.

2. Plan online content in. Blijf online actief, terwijl je zelf lekker non-actief in de zon ligt. Op Facebook kun je heel eenvoudig tot een half jaar vooruit je posts inplannen, met WordPress publiceer je artikelen in de toekomst en via Mailchimp verstuur je geautomatiseerd e-mail. Voor Twitter gebruik je programma’s als Hootsuite of Buffer om je posts te automatiseren. Met CoSchedule manage je Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+ en Tumblr. Instagram laat geen ‘buitenstaanders’ (lees apps of programma’s) toe om voor jou foto’s te posten. Wel kun je met Later of Buffer foto’s inclusief bijschrift inplannen. Na een melding op je telefoon staat de foto vervolgens met 1 klik online.

3. Spreek contactmomenten af. Is het vanwege jouw functie toch belangrijk dat je regelmatig incheckt op kantoor? Spreek dan standaard contactmomenten af: bel iedere woensdag om 15:00 uur voor de stand van zaken of check iedere donderdagochtend je mail. Probeer je ook, noodzakelijke uitzonderingen daargelaten, daaraan te houden. In dringende gevallen sturen medewerkers jou een sms, zodat je terug kunt bellen op een voor jou geschikt moment.

Tips voor een productieve zomer
Opdrachtgevers zijn op vakantie of projecten worden over de zomer heen getild: de zomertijd kan een rustige tijd zijn in freelance- en flexwerkland. Een ideale periode om zelf op reis te gaan, maar tevens de ultieme kans om uit je comfort zone te stappen.

1. Ontwikkel jezelf. Een rustige zomerperiode is de uitgelezen tijd om eens die cursus Online Communicatie te volgen, dat nieuwe boek over personal branding te lezen (op het terras!), koffie te drinken met nieuwe relaties of je website of huisstijl een fikse update te geven.

2. Wens jouw relaties een fijne zomer. Via een persoonlijke mail, of nog leuker: een ansichtkaart, kom je weer onder de aandacht bij jouw bestaande relaties. Ook nieuwe relaties kennen een rustigere werkperiode (lees: een minder volle inbox!) dus laat hen weten dat je de gehele zomer beschikbaar bent. Wie weet komt jouw bericht net op het juiste moment!

3. Verbreed je horizon! Probeer je werk eens in een ander daglicht te zien: kun je op een verrassende manier nieuw werk binnen halen? Mix business met pleasure door werk te zoeken in het buitenland. Zo verzorgen wij deze zomer voor een surforganisatie in Frankrijk de content marketing. Hoezo komkommertijd? Er zijn voldoende organisaties die juist in de zomer extra handjes kunnen gebruiken, of dat nou gaat om videoproductie, entertainment, grafisch design, social media, content marketing, fotografie of schrijfwerk. Bijkomend voordeel: je werkt in de zon, ontmoet nieuwe mensen en keert terug met nieuwe ervaringen en vaardigheden.

Of je nu geniet van een welverdiende vakantie of op zoek gaat naar onontdekte inkomstenbronnen: ik wens je, al schrijvend vanuit een hangmat in Frankrijk, alvast een heerlijke zomer toe.

Pay2Day Blog8 2
Sofie Vermooten 1
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Sinds begin 2016 reist en werkt zij – onder de naam Something Somewhere – als digital nomad door heel Europa. Samen met haar vriend creëert ze al rondreizend (digitale) content voor o.a. magazines, websites, bedrijven en reclamebureaus, in Nederland en daarbuiten. Voor Pay2Day blogt Sofie over deze manier van flexibel werken, deelt ze haar ervaringen met locatie-onafhankelijk werken en geeft ze graag praktische tips aan (reizende) freelancers.