Mediastorm in zzp-land

,,He Juul, je staat in de krant!” sms’te een vriendin. Ik schrijf wekelijks voor de krant, dus het verbaast me niets dat een vriendin mijn artikelen leest. ,,Op de voorpagina zelfs!’’, zei ze vervolgens. Maar ik sta dan weer zelden of nooit op de voorpagina, aangezien ik alleen over lifestyle-achtige onderwerpen schrijf, dus de verwarring was compleet. ,,Ik las een artikel over zzp’ers enzo. Dat gaat over jou toch?” Tja, enigszins.

Modelcontracten
De welbekende VAR wordt vervangen door modelcontracten – die contracten moeten schijnzelfstandigheid tegengaan. Dat proces doet het nodige stof opwaaien en met dat stof, komt ook wat modder mee. Volgens sommige kranten zijn zzp’ers lamzakken die de hele dag in pyjama voor de tv hangen en dankzij wat schnabbels een paar honderd euro bijeen klussen. Of het zijn graaiers die belastingvoordelen opstrijken over de rug van arme loonslaafburgers.

Wildgroei aan zzp’ers
‘Waarom zzp’ers de economie te gronde richten?’, vroeg de Volkskrant zich af. ‘Er is een wildgroei aan zzp’ers’, zo schreef dagblad FD op zijn beurt. Ik ben niet zo blij dat het FD mijn arbeidsvorm gelijk stelt met onkruid… Het zijn nogal extreme stellingen.

Storm in zzp-land
Kort gezegd, er woedt een storm in zzp-land. Een mediastorm wel te verstaan. De koppen schreeuwen moord en brand. Ramen en deuren sluiten, twitter van je telefoon verwijderen. Dat is de manier om een zzp-crisis te doorstaan en ook nog door te kunnen werken. Een plichtsgetrouwe ondernemer doet zijn werk zo goed mogelijk, volgt de belastingregeltjes en probeert ondertussen zijn zelfstandigheid te waarborgen.

Geen kwaad in de zin
De gemiddelde zzp’er heeft namelijk geen kwaad in de zin, al doen de krantenkoppen anders vermoeden. Hij is hooguit een beetje individualistisch bezig. En juist daardoor komt er ook geen eenduidig tegengeluid. Op een paar columnisten (met blogs als Zelfstandig ondernemers betalen niet te weinig maar juist relatief veel belasting en Laat de coalitie de zzp’er stikken?) en een enkele fanatieke twitteraar na, bleef het dan ook behoorlijk stil onder de zelfstandigen. De meeste
zelfstandigen wachten tot de storm gaat liggen.

Positie van ondernemers
Of ik graag wil dat mijn vrienden die negatieve krantenartikelen met mij associëren? Ik weet het niet. Slechte publiciteit is ook publiciteit, zo zeggen ze. Het is dan ook goed dat er aandacht is voor de positie van zelfstandige ondernemers. Maar laten we die spotlight ook benutten om te vertellen wie wij zijn en welke enorme diversiteit we bieden. Eens zien of de overheid zoveel verschillende passende modelcontracten wil verzamelen.

Mediastorm in zzp land 1
Julia Conemans 300x300
Julia Conemans