Muziek terwijl u werkt

Ik ben zo’n type dat ongegeneerd gesprekken afluistert. En als dat onbewust gebeurt, gaap ik de personen in kwestie vaak ook nét iets te lang aan. Ja, gênant, inderdaad. Om zo’n fiasco te voorkomen plop ik meestal zo snel mogelijk doppen in mijn oren, inclusief een lekker muziekje. Fijne bijkomstigheid: ik raak niet afgeleid van onverwachtse gesprekken en tot mijn eigen verbazing vink ik binnen een half uur twee taken van mijn lijstje af. Handig, die muziek.

Het wel of niet draaien van muziek op de werkvloer is een persoonlijke keuze. De één zweert bij een stille werkomgeving, de ander concentreert zich veel beter als ie luistert naar de radio. Oké, tijd voor een bescheiden steekproef (dat heb ik altijd al eens willen doen).

Vraag 1. Ben je aan het werk? (Of misschien beter: is het de bedoeling dat je nu aan het werk bent?) Vraag 2. Luister je op dit moment naar muziek? Indien ‘ja’ geantwoord, ga naar vraag 3. Indien ‘nee’ geantwoord, dan niks. Vraag 3. Zorgt de muziek ervoor dat je je kunt concentreren?

Goed. Ter zake. Dit lullige testje is niet voor niks. Wetenschappers hebben namelijk onderzocht wanneer muziek daadwerkelijk bij kan dragen aan productiviteit en, misschien wel veel belangrijker, wanneer het zinvol is om dat favoriete album juist niet te luisteren. Hulde!

Een luide werkomgeving

Je voelt ‘m misschien al aankomen, maar een muzikaal deuntje in je oren is in dit geval geen slecht idee. Je hersenen moeten namelijk een heleboel moeite doen om al die verschillende geluiden te horen én samen te voegen tot een logisch geheel. Je begrijpt dat je die energie veel beter kunt gebruiken voor het afwerken van je to-do lijst. Die lekkere melodie in je horen legt als het ware een laagje over het onvoorspelbare lawaai heen. Geloof me, daar word je kalm van.

Repetitief werk

Moet je veel dezelfde taken uitvoeren? Muzikale begeleiding doet wonderen. Uit onderzoek blijkt dat je minder fouten maakt én sneller werkt. Bij het horen van goede muziek, komen dopamine en serotonine vrij. Die zorgen ervoor dat je blij bent en je beter kunt concentreren.

Leren

Wie veel informatie moet analyseren en onthouden is erbij gebaat om helemaal geen muziek te luisteren. Je hersenen vestigen deels de aandacht op de melodie, waardoor je minder goed leert.

En dan nog iets. Heb je een lijst met nog onbeluisterde nieuwe albums? Laat die even links liggen. Van nieuwe muziek raak je namelijk sneller afgeleid. Pure concentratie, dat willen we. Toch?

Blog Sjoske Muziek 1
Sjoske Cornelissen 300x300
Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.