Nog even genieten van mijn VAR

Zo leuk als het is om zzp’er te zijn, zo ingewikkeld is de administratie die daar in het begin bij komt kijken. Ik weet het nog goed. Het was dinsdag 18 november 2014, 16:20 uur. Met een glimlach van oor tot oor en een stapel papieren onder mijn arm liep ik het grote gebouw van de Kamer van Koophandel uit. Hoera! Ik had een eigen bedrijf. Maar wie bedrijfseigenaar wordt, krijgt daar gratis een berg aan verplichtingen bij.

De heerlijke roes waarin ik die eerste dag leefde, was gauw verdwenen toen ik besefte hoeveel ik moest regelen. Een goede boekhouder zoeken, een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aanvragen, uitzoeken wat er überhaupt op een factuur moet staan en talloze overzichten maken in Excel.

Nu ik de boel een jaar later eindelijk onder de knie heb, doet staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën afstand van de VAR. De ‘modelovereenkomst’ doet (als het allemaal goed gaat) per 1 april 2016 zijn intrede. De VAR is voor de eerlijke zzp’er een prima systeem, maar de schijnzelfstandige heeft ‘m ook ontdekt. Die laatste werkt in de praktijk voor één opdrachtgever, maar kan met een VAR doen alsof ie hartstikke zelfstandig is. Logisch dus, dat Wiebes daar iets aan wil doen.

Het enige probleem: ik ben niet zo’n administratief en boekhoudkundig wonder. De aanvraag van een VAR zaaide een jaar geleden al een hoop paniek in huize Cornelissen, laat staan het bericht over de komst van de modelovereenkomst. Hoewel het regelen van de VAR uiteindelijk reuze meeviel (het papiertje inscannen duurde nog langer), was ik allang blij dat ik wist wat een VAR was en dat het me was gelukt om er eentje te bemachtigen.

Gelukkig is de paniek over de modelovereenkomst inmiddels ietwat gedaald. Het is de bedoeling dat ik straks naar iedere nieuwe opdrachtgever een overeenkomst stuur. Als het goed is heeft de Belastingdienst in april voor iedere sector een speciale overeenkomst opgesteld waarboven ik alleen nog de naam van de nieuwe opdrachtgever hoef in te vullen. Dat kan ik wel. Al ben ik stiekem wel blij dat ik in 2016 nog drie maanden extra kan genieten van mijn VAR.

to sign a contract 3 1236622 639x426
Sjoske Cornelissen 300x300
Sjoske Cornelissen