Oproepkracht wordt door Wab vaste kracht

Kun je morgen werken? Tienduizenden oproepkrachten krijgen zo’n telefoontje als het morgen toch nog terrasweer wordt. Door de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans, kortweg de Wab, wordt vanaf volgend jaar de inzet van oproepkrachten anders. Er komen meer en strengere regels.

 

Bijvoorbeeld: Als de oproep niet minstens 4 dagen van tevoren is gedaan dan mag de oproepkracht die naast zich neerleggen. De werkdag telt niet mee bij de 4 dagen termijn, dus als je op vrijdag iemand nodig hebt dan moet je dat op maandag laten weten. In de cao kan de termijn van 4 dagen worden verkort tot 24 uur. Nog een regel: een oproep moet altijd voor een werkduur van minimaal 3 uur zijn.

Wat in de praktijk vaak voorkomt zijn oproepen die op het nippertje veranderd worden (toch regen voorspeld). Als de wijziging korter dan 4 dagen van tevoren wordt gedaan, heeft de oproepkracht recht op loonbetaling over de uren van de oorspronkelijk oproep. Ook als het aantal uren wijzigt, kan de oproepkracht zich beroepen op de oorspronkelijke afspraak.

ABN AMRO denkt dat de nieuwe regels kostenverhogend werken. In de horeca wordt het biertje zelfs duurder door de Wab, stellen de economen van de bank.

De oproepkracht krijgt nog een extra zekerheid. In de 13e maand dat hij werkt op afroepbasis moet de werkgever een aanbod doen voor een vast aantal uren, gebaseerd op het gemiddelde van het afgelopen jaar. Als de werkgever dat nalaat, kan de oproepkracht er met terugwerkende kracht zelf een beroep op doen.

Dat aanbod kan de oproepkracht overigens weigeren en gewoon lekker op afroepbasis blijven werken. In dat geval moet na 12 maanden weer een aanbod voor een vast aantal uren worden gedaan.

Door de Wab weten oproepkrachten iets beter waar ze aan toe zijn en hebben ze iets meer financiële zekerheid. Werkgevers moeten vooral veel meer plannen. Wil je weten hoe de Wab voor jou of jouw bedrijf uitpakt? Ben je eigenlijk wel oproepkracht? Zijn de flexwerkers in het bedrijf oproepkrachten? Neem contact op met Pay2day en we vertellen hoe we je kunnen helpen bij het opvangen van de veranderingen door de Wab.

dd0c00565a54e42616e73e5250e9 1585797.jpgd
Rob Stelte
Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''