Stond je telefoon uit?!?

Herken je dat? Je checkt ’s ochtends in bed (na drie keer snoozen) je inkomende mails en reageert meteen, want dan is dat maar gedaan. Daarna kijk je of je iets gemist hebt op Facebook en like je de nieuwste foto’s op Instagram. Overdag en ’s avonds controleer je minimaal één keer per uur je mailbox en als je om negen uur ’s avonds een werkgerelateerd mailtje ontvangt, vind je het belangrijk om direct te antwoorden. De ochtendroutine herhaal je voordat je gaat slapen. Laat ik voor mezelf spreken: het lijkt wel of ik bang ben om iets te missen.

Mijn angst om niet up to date te zijn is gebaseerd op het gevoel dat ik altijd bereikbaar moet zijn. Ik heb de indruk dat van mij verwacht wordt dat ik overal snel op reageer. Er is tegenwoordig in elke uithoek een internetbron te vinden, dus daar lul je je ook niet meer onderuit. Als je dan een keer écht zonder internet zit en niet meteen reageert, staat men op het punt de politie te bellen.

Volgens de Nederlandse werkgeversvereniging AWVN leiden we met z’n allen aan technostress. De druk om altijd bereikbaar te zijn zorgt steeds vaker voor psychische en fysieke klachten. Hoewel ik nog geen last heb van dergelijke kwalen, ben ik de laatste tijd wel regelmatig internet-moe. Dan wil ik het liefst mijn telefoon uitzetten en op de vlucht slaan. Een typisch gevalletje Nu. Even. Niet. Alleen doe ik dat niet, want niemand doet het. En precies dáár zit het probleem.

Het liefst zou ik de altijd-maar-bereikbaar-mentaliteit willen veranderen naar een af-en-toe-onbereikbaar-mentaliteit, maar ik besef dat zo’n streven ietwat hoog gegrepen is. Maar ik ben ervan overtuigd dat je voor jezelf heel goed kunt bepalen wanneer je bereikbaar wilt zijn. Dan ben jij in ieder geval technostress-vrij.  Een paar tips:

1. Zet je telefoon af en toe uit. Kruip op de bank en doe even helemaal niets.

2. Verander de instellingen op je telefoon en computer.  Geen tientallen meldingen per uur, maar krijg informatie wanneer jij dat wilt.

3. Plan vaste mailmomenten in. Check bijvoorbeeld alleen aan het begin van de middag en het einde van de dag je mailbox. Als het echt urgent is, dan bellen mensen.

4. Maak afspraken met jezelf (en anderen). Bedenk op welke momenten je bereikbaar wilt zijn en wanneer niet.

Probeer het maar eens. En dan nu niet meteen weer je mailbox checken. Beloofd?

pexels photo 29781
Sjoske Cornelissen 300x300
Sjoske Cornelissen