Studiekeuze? Luister naar je hart, dat klopt altijd
Volg je je hoofd of je hart als het gaat om opleiding en carrière? Het UWV bracht die vraag weer naar boven in een onderzoek naar kansen op de arbeidsmarkt. Voor 1 mei kiezen tienduizenden jongeren een vervolgopleiding. Kies je een studie waarmee later misschien geen droog brood valt te verdienen? Of ga je voor de opleiding die gouden bergen belooft?
Een bekend tegeltjeswijsheid luidt: Luister naar je hart, dat klopt altijd. Met dat in gedachte ging het UWV gewapend met een camera de straat op met de vraag: ‘Welke opleiding volg jij het liefst? Muziek of econometrie?’ Een paar jongeren veranderen van mening zodra ze hoorden dat een econometrist na tien jaar drie keer meer verdient dan een musicus.
Moeten alle gitaarvirtuozen in de dop dan maar voor wiskunde en economie en dus het hoge salaris kiezen? Dat lijkt me niet. Wie alleen werkt voor het geld houdt dat niet lang vol. Een goed inkomen is fijn maar zonder plezier in het werk en zonder contact met gelijkgestemde collega’s, wordt werk een stressvolle opgave.
Maar het is wél handig om rekening te houden met de marktomstandigheden. Wie toch al graag het onderwijs ingaat kan volgens de analyse van het UWV overwegen om de lerarenopleiding natuur- en scheikunde, techniek, wiskunde, of Nederlands te kiezen. Een baan lijkt op dit moment en de komende jaren gegarandeerd. De hbo’er die louter zijn hart volgt en kiest voor dans, de kunstacademie, muziek, toerisme of European studie krijgt het zwaar bij het vinden van werk dat aansluit op de opleiding.
Niet alleen de startposities op de arbeidsmarkt zijn heel verschillend na de verschillende studies, maar na tien jaar is het verschil in beloning nog steeds fors. Studenten die kozen voor een richting met matige perspectieven, lukt het meestal niet om een inhaalslag te maken als ze eenmaal werken.
Wat te doen? Columniste Japke D. Bouma van NRC weet raad. Ze schreef: ,,Doe gewoon maar wat, luister naar mensen die je kennen, wees dankbaar dat je kúnt studeren, herken in jezelf waar je vuur ligt en blijf hopen op mazzel. Maar het állerbeste advies is, denk ik toch dit: dat je moet accepteren dat er periodes zijn dat je móét werken omdat je anders geen geld hebt, en dat als je jong bent, je vaak nog niet weet waar je hart ligt. Dus ja, zeker dat hart volgen, altijd. Maar hou je hoofd er vooral bij.’’
Voor al die tienduizenden jongeren die de komende maanden een studie kiezen lijkt me dat gezond advies. Kies wat je leuk vindt en bedenk dat het geen keuze voor het leven is. Omscholen en iets geheel anders worden kan altijd nog. Ikzelf wilde graag in de voetsporen van mijn broer treden en verzekeringsadviseur worden, maar na tal van omzwervingen werd ik uiteindelijk expert in flexibele arbeid. En dat past me perfect. Succes met kiezen.
Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''