Te oud om te werken? De duvel is oud!
Ze zijn traag, star, vaak ziek en begrijpen de jongste ict-toepassingen niet. Vooroordelen over oudere werknemers zijn er genoeg. Daarom was ik vorige week zo enorm blij met het nieuws van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat steeds meer ouderen werken en blíjven werken.
,,In het derde kwartaal van 2019 waren er 9,0 miljoen personen met betaald werk, 106 duizend meer dan eind 2018. Ruim 60 procent van die groei komt voor rekening van 45- tot 75-jarigen. Vooral het aantal werkende 55-plussers neemt sterk toe’’, aldus het CBS.
Ik merk het in onze branche ook. 55-plussers, de zilveren generatie, zijn de nieuwe dertigers: gretig, nieuwsgierig, vol energie en ze bezitten een onbetaalbare dosis levenservaring. Sterker: in ons eigen bedrijf werken een aantal 55-plussers (de zogenoemde ouderen_ die van geen ophouden weten. We nemen ze zonder aarzelen in dienst als er een vacature is. Binnenkort wordt ons sales-team versterkt met, inderdaad een fitte 55-plusser. We hadden ons geen betere kandidate kunnen wensen.
De arbeidsdeelname van 55-plussers is een noodzakelijke en welkome verandering op de werkvloer. Nog maar tien tot vijftien jaar geleden was stoppen met werken op je 57e heel gewoon. Mannen en vrouwen in de bloei van hun leven kwamen – soms zeer tegen hun zin – thuis te zitten. Ze waren niet meer nodig. Natuurlijk waren er ook tal van mensen die de vut omarmden en met de camper Europa doorkruisten of zich zelfs toelegden op het lopen van marathons. Maar waren deze mensen te oud om te werken? Nee natuurlijk niet.
Die tijd is gelukkig voorbij. Lang actief blijven is goed voor de gezondheid en ook de bedrijven waar ouderen werken varen er wel bij.
Die hogere arbeidsdeelname van ouderen is natuurlijk het gevolg van het afschaffen van de prepensioenregelingen en het verschuiven van de AOW-leeftijd, maar dat is niet de enige oorzaak. Niet iedereen, maar veel mensen wíllen graag doorwerken. Dat blijkt wel uit de CBS-cijfers. Er zijn in Nederland nog 145.000 mensen tussen de 65 en 70 jaar aan de slag. In de leeftijdsgroep 70 to 75 jaar hebben nog 64.000 mensen een betaalde baan. En liefst 24.000 75-plussers staan nog ergens op de loonlijst. Dat zijn er drie keer meer dan 15 jaar geleden.
Het duurt nog even, maar ik blijf te zijner tijd ook graag meedoen.
Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''