Terug naar kantoor? Dan komt die ene vraag…

Bijna zijn we terug naar normaal. Eind deze maand verdwijnen, als alles goed gaat, de laatste maatregelen tegen corona. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt dan. Maar er is alweer een nieuw coronaprobleem: zijn ongevaccineerde werknemers welkom op de werkvloer?

Werkgevers en vakbonden staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie. Het is een kwestie van tijd tot we bij Pay2day ook de vraag krijgen: Is de kandidaat gevaccineerd?

70 procent van de werkgevers wil kunnen controleren of medewerkers zijn gevaccineerd, blijkt uit een ledenonderzoek van werkgeversvereniging AWVN.  Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland willen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Leasemaatschappij Leaseplan opende de discussie. Wie geen vaccin wil moet maar thuis blijven werken, tegelijkertijd riep de directie dat ze het liefst iedereen weer op kantoor hebben. 

Een werkgever mág niet vragen of de werknemer is gevaccineerd tegen covid-19. En dat wringt en schuurt met de dag meer. Want een werkgever is óók verplicht een veilige werkplek te bieden. Dat was destijds een van de argumenten voor het rookverbod in de horeca.

En is een werkplek veilig als je collega’s met mogelijk een levensgevaarlijk virus onder de leden naar het werk laat komen? Om nog maar te zwijgen over de gevolgen als er echt een corona-uitbraak op het werk is.

Aan de andere kant. Lichamelijke integriteit is een groot goed. Niemand mag gedwongen worden om een vaccin te nemen dat hij of zij niet wil.

De oplossing? Ik weet het ook niet. Sommige kinderdagverblijven vragen al jaren of de baby wel ingeënt is tegen de kinderziektes. Ouders die dat niet nodig vinden moeten elders opvang regelen. Blijkbaar kan het soms wel.

Het antwoord? Dat moet niet van werkgevers of werknemers komen. Ook niet van mij, de opdrachtgever of de kandidaat. Dit probleem is pas verdwenen als de vaccinatiegraad hoog genoeg is om het virus te kunnen beheersen. Tot die tijd moeten er landelijke en bindende regels komen. Laat dat de laatste coronamaatregel zijn van het kabinet; al is het maar een tijdelijke oplossing om de discussie te beslechten.


 

prikkie
Rob Stelte
Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''