Tips voor de zzp'er in het buitenland

Een groeiend aantal mensen werkt online en locatie-onafhankelijk. In eigen land, maar ook over de grenzen. Benieuwd wat bij dat laatste allemaal komt kijken?

In een eerdere blog vertelde ik al over digitale nomaden, een nieuwe trend in flexwerken. Steeds meer zzp’ers werken online over de hele wereld, waarbij ze niet gebonden zijn aan een kantoor, werkgever of vaste werktijden. Geïnteresseerd in deze combinatie van reizen en flexwerken? Een aantal praktische tips voor het opstarten van een buitenlands bestaan als zelfstandige zonder personeel (en zonder vaste woon- of verblijfplaats).

Je reis begint thuis

Denk goed na over jouw verdienmodel en op welke manier je onderscheidend kunt zijn ten opzichte van andere digitale nomaden. Neem daar alle tijd voor. Kijk daarbij ook naar andere succesvolle werkende reizigers en bedenk hoe je jouw eigen kwaliteiten internationaal in kunt zetten.

Leer van andermans succes

Vind je het lastig om je eigen idee concreet te maken of heb je geen idee hoe jij al reizend geld kunt verdienen? Er zijn ervaren digitale nomaden die je kunnen helpen, zoals Steven en Diana van Wonderlijk Werken. Wij volgden hun digitale training Reizen & Ondernemen, waarbij we middels opdrachten en Skype-gesprekken ons eigen ondernemingsplan verder vorm hebben gegeven.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Als digitale nomade ben je een zelfstandig ondernemer. Pak dit dan ook professioneel aan en schrijf je op tijd in bij de Kamer van Koophandel. Zij kunnen je, indien nodig, helpen met vragen rondom het freelance-bestaan. Bijvoorbeeld met de vraag in welk land je de inkomstenbelasting af moet dragen.

Investeer

Afhankelijk van het werk dat je wilt gaan doen: investeer in goed materiaal. Zo hebben wij gespaard voor een oude maar ook betrouwbare auto (een Volvo uit 2004) en een goede camera-uitrusting. Ook hebben we geïnvesteerd in een logo en website voor ons bedrijf. Alles bij elkaar een flink bedrag, maar daar hebben we ontzettend veel profijt van.

Get the word out

Als zzp’er krijg je de meeste opdrachten via via. Dus vertel zo snel mogelijk aan zoveel mogelijk mensen je plan. Ook is het belangrijk om jezelf te laten zien aan eventuele nieuwe opdrachtgevers. Via een website kun je jouw kwaliteiten bekend maken aan de buitenwereld. Er zijn verschillende systemen zoals WordPress of Wix waarmee je eenvoudig (en soms gratis) je eigen website kunt maken. De perfecte manier om je kwaliteiten en eventuele portfolio professioneel te presenteren.

Sparen, sparen, sparen

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk op reis en daarbij kan een gevulde spaarpot zeker helpen. Probeer, zowel in je voorbereiding als op reis, je vaste lasten in Nederland zo laag mogelijk te houden. Wij logeerden een maand voor vertrek bij familie en vrienden om de torenhoge Amsterdamse huur te kunnen sparen. Vele uren speurden we naar een voordelige basisverzekering. En nu reizen we samen rond met één telefoonabonnement voor onbeperkt bellen en internet in Europa.

Bespaar niet op je verzekering

Gaat je reis echt beginnen? Zorg voor de juiste verzekering. Bespaar hier niet op, want mocht er onverhoopt iets gebeuren tijdens je reis dan wil je financieel niet in de problemen komen. Het digitale nomaden bestaan is een trend, maar voor veel instanties zoals verzekeraars is het nog een grijs gebied. Wij hebben gekozen voor deze verzekering van de Goudse verzekeringen. Afhankelijk van de duur van je reis ben je verplicht je basisverzekering in Nederland aan te houden.

tips voor zzper in buiteland2
Sofie Vermooten 300x300
Sofie Vermooten