Van idee tot succes

Ken je dat? Je fietst naar je werk en plotseling gebeurt het. Je doet niet eens je best, het is een onaangekondigde hersenspinsel. Je kunt niet reproduceren waar het vandaan komt, maar je kunt het niet loslaten. Je hebt een geweldig idee. Het liefst ga je direct aan de slag om de boel uit te werken, maar je zit nog steeds op de fiets. Vanavond dan maar.

Maar vanavond wordt morgen en morgen wordt volgende week. En ik hoef jou niet te vertellen dat van uitstel afstel komt. Ik heb mij laten vertellen dat de eerste 24 uur na het ontstaan van een idee cruciaal zijn voor de uitwerking ervan

Goed, binnen 24 uur aan de slag dus. Want het zou zonde zijn als jouw wilde plan niet verder komt dan een post-it. Maar hoe dan? Werk het plan op zo’n manier uit dat geen enkele collega ‘nee’ durft te zeggen. En dan moet het dus een tikkeltje creatiever dan een snel in elkaar geknutselde PowerPoint. Zo maak je het plan voor jezelf ook een stuk serieuzer (lees: het belandt niet als een prop papier in de prullenbak).

Maar hoe dan wel? Komt ie:

– Maak een video. Daar hoef je niet eens bijster goed voor te kunnen monteren. Het kan gratis en eenvoudig via WeVideo. Wil je het liever nog ietsje makkelijker? Powtoon heeft tientallen voorgeprogrammeerde grafische filmpjes gemaakt waarvan je alleen de tekst hoeft aan te passen.

– Maak een website. Dit klinkt absoluut tijdrovender dan het is. Wix heeft heel veel templates waaruit je kunt kiezen en met WordPress kom je ook een heel eind.

– Ontwikkel een app. Ja, echt. Zo’n ding die je kunt openen op je mobiel. Een basale app is snel gebouwd en verschijnt (gelukkig) ook niet meteen in de appstores. Heel veel meer heb je in eerste instantie ook niet nodig. Als je maar iets kunt laten zien, toch?

– Doe iets fysieks. Bedenk een spel of activiteit waarbij je anderen laat ervaren wat je idee is.

Zodra je bent geslaagd in het overtuigen van diegenen die ertoe doen, is de verdere uitwerking een eitje. Omring je met creatieve collega’s en zit ze gerust een beetje achter de broek aan. Dan krijgt iedereen het gevoel dat jouw plan urgent is.

Voor wie moeite heeft met een idee bedenken, het blijkt dat deze momenten wonderen doen: in bad of onder de douche, tijdens het autorijden, op de wc, als je net in slaap valt óf wakker wordt, als je aan het lezen bent, midden in de nacht of terwijl je wegdommelt tijdens een saaie vergadering.

blog een idee uitwerken
Sjoske Cornelissen 300x300
Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.