Vier banen, waarom niet?
Je herkent het vast zelf van een feestje of borrel: werk is een geliefd gespreksonderwerp. Vorige week raakte ik in gesprek met een vrouw die niet één of twee banen combineerde, maar vier!
Ja, je leest het goed: op allerlei verschillende manieren verdient ze haar geld. Een aantal uur per week werkt ze als psychomotorisch therapeut in een revalidatiecentrum, daarnaast heeft ze haar eigen praktijk in hetzelfde vakgebied, geeft ze les bij een sportschool én past ze regelmatig op bij gezinnen die haar hulp kunnen gebruiken. Alles bij elkaar een druk werkend bestaan.
Al kletsend over al haar verschillende functies vroeg ik haar of ze tevreden is met de manier waarop zij haar werkleven heeft ingericht. Of zou ze haar tijd graag anders indelen? Het werk in de sportschool zou ze wel willen afbouwen en haar eigen praktijk ziet ze graag groeien. Maar de afwisseling in haar dagelijkse werk bevalt haar eigenlijk ontzettend goed. ,,Maar als iemand mij een baan van 40 uur per week aan zou bieden, dan zeg ik natuurlijk geen nee.’’
En dat verbaasde mij enorm. Waarom zeg je daar ‘natuurlijk’ geen nee tegen? Haar antwoord: ,,Ik zou wel gek zijn.’’ En: ,,Dat hoort toch een beetje zo.’’ Is dat echt zo? Of is een 40-urige werkweek slechts haar perceptie van wat een ‘normaal werkleven’ behoort te zijn. En met haar, naar mijn gevoel, de opvatting van velen in werkend Nederland. Dat terwijl er zoveel voorbeelden in de praktijk zijn die laten zien hoe het ook anders kan. Want aan gelukkig zijn in je werk hangen geen werktijden of maximum aantal banen.
Een paar voorbeelden: een aantal jaar geleden heb ik zelf heel bewust voor een 36-urige werkweek in loondienst gekozen, zodat ik dan tijd kon besteden aan vrijwilligerswerk in het ziekenhuis. Nu werk ik een deel van de week voor kost en inwoning in Frankrijk, en verdien ik daarnaast een inkomen met mijn schrijfwerk. Zo zie ik meer en meer mensen die verschillende interesses en talenten inzetten bij diverse bedrijven. De zogenoemde ‘slash-generatie’ (ik ben eindredacteur/yoga instructrice/serveerster) is groeiende! Ook ken ik jonge mensen die vier dagen per week werken om de rest van de tijd hun eigen bedrijfsplan te schrijven. Hallo ondernemerschap!
Het laat maar weer eens zien dat je ook op een niet-betaalde of onconventionele manier heel goed kunt bijdragen aan de maatschappij en economie! Werk jij graag 40 uur per week voor één baas, of droom je stiekem van een veel afwisselender bestaan? Zie het als een mooie oefening om hier komend weekend eens rustig over na te denken. Wie weet ontstaan er hele mooie en creatieve plannen voor de toekomst. Wil je eens sparren? Dan hoor ik graag van je op hello@somethingsomewhere.nl.
Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Sinds begin 2016 reist en werkt zij – onder de naam Something Somewhere – als digital nomad door heel Europa. Samen met haar vriend creëert ze al rondreizend (digitale) content voor o.a. magazines, websites, bedrijven en reclamebureaus, in Nederland en daarbuiten. Voor Pay2Day blogt Sofie over deze manier van flexibel werken, deelt ze haar ervaringen met locatie-onafhankelijk werken en geeft ze graag praktische tips aan (reizende) freelancers.