We gaan weer beginnen, mét flexwerkers
We gaan – voorzichtig – weer beginnen. Scholen, kantoren, horeca mogen weer beetje bij beetje aan de slag. Dat was de boodschap van premier Rutte. Bijna alle sectoren hebben nu gelukkig licht aan het eind van de tunnel.
Maar wát een tijden. Sinds half maart lijkt niets nog hetzelfde. En wordt het ooit nog hoe het was? Niemand kan in de toekomst kijken. Eén ding weet ik wel zeker zonder flexwerk vinden we de weg naar boven niet terug.
De economische gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Er worden vergelijkingen gemaakt met de Grote Depressie van de jaren 30 in de vorige eeuw. De ene voorspelling is nog rampzaliger dan de andere. ‘Grootste daling sinds de Tweede Wereldoorlog’, ’ 30 miljoen werklozen in de Verenigde Staten’, het gaat maar door. In april daalde in Nederland het aantal mensen met betaald werk met 160.000 personen. Pensioenfondsen die zomaar ineens 20 procent onder de dekkingsgraad zitten. Zzp’ers die van de ene dag op de andere op bijstandsniveau zitten en tienduizenden uitzendkrachten en flexwerkers die zonder werk zitten.
De klappen zijn ongenadig hard. Ook bij Pay2day natuurlijk. Maar we hebben onze bedrijfsvoering aangepast. Want we weten ook dat de economie altijd herstelt. In de eerste twintig jaar van dit millennium kregen we al de dotcomcrisis, de kredietcrisis en de eurocrisis voor de kiezen. Ze verdwenen weer even snel als ze waren gekomen. Is de coronacrisis anders? Als je naar de cijfers kijkt zeker. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt 7,5 procent krimp voor Nederland. Dat heeft niemand van ons ooit meegemaakt.
Nu even de situatie bekeken door een roze bril: we komen uit een periode met zeer lage werkloosheid en de economie van ons land was ijzersterk. De kans dat we weer snel opveren en terug komen op het oude niveau is nog niet verdwenen.
In de tussentijd: ‘Never waste a good crisis’, is een van de bekendste uitspraken van Winston Churchill. Hij verwees ermee naar de oprichting van de Verenigde Naties. Zonder Tweede Wereldoorlog was het nooit gelukt om die organisatie op te richten.
De coronacrisis kán ook veel moois opleveren. Er zijn óók kansen. Ondernemers zijn ongekend creatief om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. We kunnen hier met z’n allen beter en sterker uitkomen. En één ding is zeker: ook de nieuwe groei wordt gerealiseerd met uitzendwerk en flexkrachten. Wij zijn er klaar voor.
Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''