Werk? Eerst even schommelen
Stel je eens een wereld zonder werken voor. Nooit meer de wekker om 06:30 uur, nooit meer vergaderen, nooit meer overwerken en nooit meer tellen hoeveel vakantiedagen je nog kunt opnemen. Nooit meer hoeven werken is voor de één een droom en voor de ander een nachtmerrie.
Maar een toekomstige wereld zonder werk is toch onmogelijk? Wel als je bedenkt dat onze maatschappij volledig is ingericht op het moeten werken voor je geld. We studeren voor de grootste kans op een baan, werken 40 uur per week en bouwen tegelijkertijd een pensioen op. En ook als je geen baan hebt, zorgt het UWV er wel voor dat je dagelijks bezig bent met het vinden van een nieuwe werkplek.
Robotisering, de komst van het basisinkomen en de 6-urige werkdag zouden dat weleens kunnen veranderen. Minder werken of helemaal niet meer werken lijkt in zicht. Maar wat doet niet werken met je? Hebben we dan nog een doel in het leven? Worden we daar gelukkig van?
Uit verschillende onderzoeken blijkt van niet. Meer dan 20 procent van de Amerikanen raakt in een depressie als hij of zij langer dan een jaar werkloos is. En dat kan best kloppen, als je kijkt naar een ander onderzoek waaruit blijkt dat mensen gelukkiger zijn op hun werk dan in hun vrije tijd.
Volgens professor in de psychologie Peter Gray zien we werk en vrije tijd te veel als twee gescheiden dingen. Van jongs af aan leren kinderen dat plezier hoort bij vrije tijd. Eenmaal volwassen weten ze niet wat te doen buiten werktijd om. Laat staan als je geen baan hebt.
Nu denk je misschien dat die scheiding al eeuwen ingebakken zit in onze maatschappij, maar niets is minder waar. Voordat de industriële revolutie losbarstte kwam niemand mentaal afgepeigerd thuis van een dag werken, want als boer of landheer was ‘werk’ geïntegreerd in het dagelijks bestaan.
Als we daadwerkelijk richting een wereld gaan waar werk een minder grote rol speelt, moeten we volgens professor Gray opnieuw leren spelen. Om beter te kunnen genieten van onze vrije tijd, maar ook om goed te kunnen werken. Het zorgt voor strategisch inzicht, je kunt beter samenwerken en je creativiteit uiten gaat ook een stuk makkelijker. Dus hup, maak plezier en ga eens op een schommel zitten. Of maak een ritje van de glijbaan.
Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.