Werk is de beste hulp aan vluchtelingen

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.

 

De rijksoverheid rekent voorzichtig met een scenario dat er 50.000 Oekraïners zullen komen. Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn al op de vlucht voor het oorlogsgeweld, maar bij de Verenigde Naties wordt al rekening gehouden met 7 miljoen vluchtelingen als de oorlog lang gaat duren. Polen is favoriet als eerste land. Logisch, want veel Oekraïners willen afwachten of ze snel terug kunnen. Als dat onmogelijk blijkt, dan zullen alle EU-landen hun deel moeten pakken. Polen kan dit niet alleen. Bij 7 miljoen vluchtelingen zou Nederland moeten zorgen voor de opvang van 265.000 mensen. Dat is meer dan vier keer het aantal inwoners van een stad als Nieuwegein…

Hoe gaan we dat doen? Natuurlijk zorgen voor deugdelijke (nood)huisvesting en scholing voor de kinderen. Maar laten we ook zorgen dat deze mensen aan het werk mogen. Daar is een begin mee gemaakt toen de Europese Commissie anderhalve week geleden instemde met het Temporary Protection Directive, daardoor hoeven Oekraïners geen asielprocedure te doorlopen. Ze worden automatisch toegelaten en mogen hier ook werken. Die regeling geldt voor een jaar met een verleng mogelijkheid tot drie jaar. De Tweede Kamer moet er nog wel een klap op geven. Doe dat zo snel mogelijk!

Mensen zijn getraumatiseerd door de gebeurtenissen. Werk, voor wie wil en kan, zorgt ervoor dat er weer iets positiefs gebeurd. Het verzet de gedachten. De eigenwaarde krijgt een oppepper. Werkritme is gezond. Enfin, ik hoef de positieve punten van werk niet te benoemen.

Wat ook meespeelt: veel vluchtelingen kunnen zo voorzien in eigen levensonderhoud. En wie de krapte op de arbeidsmarkt volgt weet dat extra handen ook op dat gebied hier meer dan welkom zijn.

oekraine
Rob Stelte
Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''