Zelfstandige zonder kerstpakket

De laatste pepernoten zijn net opgeveegd en de kerstpakkettenkoorts slaat alweer toe. Wat zal er dit jaar in de doos zitten? Dat typische blikje kalfsragout? Die vraag houdt werknemers met een vast contract bezig, maar onder zzp’ers circuleert een heel andere vraag: krijg ik überhaupt een kerstpakket? De veiligste optie is om er niet op te rekenen. De pakketten zijn immers voor de werknemers, niet voor zakelijke partners zoals zzp’ers. Balen…

Vorige kerst had ik als freelancer flink mazzel. Alle opdrachtgevers waar ik voor werkte gaven me een kleinigheidje voor kerst. Hartstikke lief en zeer gewaardeerd. De één een reep chocolade, de ander een fles wijn en weer een ander een boek. Als ik alles met wat stro in een doos had gestopt, was het bij elkaar een prachtig kerstpakket geweest.

En, hoe wordt het nog beter dan dat; een week voor kerst stond mijn lieve zus ineens voor de deur met een enorme rode doos in haar handen. ,,Omdat je altijd zo hard werkt,” zei ze. Ze had zelfs een blik ragout voor me gekocht. En cranberrycompote. Precies zoals het hoort. ,,Soms is geven nog leuker dan krijgen,” zei ze. Ze had de grootste lol gehad met het samenstellen van een traditioneel pakket.

Zo kwam het vorig jaar helemaal goed met mijn start van de kerst. Maar als ik absoluut zeker wil zijn van een kerstpakket, moet ik toch echt het heft in eigen handen nemen. Ik koos er voor mijn eigen baas te zijn, dus dan moet ik ook mijn eigen personeelsbeleid op orde hebben. Een freelance-collega kwam met een idee: ,,laten we ons netwerk aan freelancers optrommelen en allemaal een pakket voor een ander samenstellen. Dan verrassen we elkaar gewoon.” Zo, dat is geregeld. Ik geniet nu al van de voorpret: wat zal ik eens kopen?

Nu ik erover nadenk: mijn eigen opdrachtgevers worden ook niet verrast met kerst. Ze bestellen pakketten voor hun werknemers en nemen zelf de laatste doos mee naar huis: geen mooi gebaar, geen blijk van waardering. Dat is best zielig. Als alle zzp’ers nu een klein presentje meenemen voor hun opdrachtgever! Als bedankje voor de prettige samenwerking. Dan hebben ze, als ze zelf wat stro toevoegen, misschien ook een mooi pakket verzameld voor de kerst. En je kunt het nog van de belasting aftrekken ook: relatiegeschenkje.

kerstpakket 622x365
Julia Conemans 300x300
Julia Conemans