Zet je na werktijd je smartphone uit?
We hebben allemaal min of meer dezelfde werktijden, maar wat doe je met de e-mails die je na kantoortijd binnenkrijgt? De smartphone heeft ervoor gezorgd dat je het werk altijd bij je hebt. Zelfs in de slaapkamer zijn de Whatsappjes binnengedrongen en ze worden nog beantwoord ook. Het leidt tot verhitte discussies. In België maakt supermarktbedrijf Lidl deze maand met een drastische maatregel een eind aan de discussie: Na 18 uur komen er geen mailtjes van collega’s meer binnen. Je kunt ze wel versturen maar de server sluist ze pas om 7 uur ‘s ochtends door. Want stress door het werk blijkt daar hand in hand te gaan met altijd bereikbaar zijn.
Een goed idee? Ik weet het niet.
Mijn smartphone staat nooit uit. Appjes en mailtjes komen ook ‘s avonds binnen en worden gewoon beantwoord. Het past niet bij onze filosofie om dat niet te doen. Het komt geregeld voor dat ik ‘s avonds laat of zelfs op zondag nog een telefoontje krijg. ,,Rob, ik heb twee jongens gevonden die morgenochtend aan de slag moeten. Kan dat? Lukt dat jou?” Het is voor een bedrijf als Pay2day onbestaanbaar dat een klant dan geen snel antwoord maar mijn voicemail zou krijgen. (Het antwoord is overigens: ,,Ja natuurlijk! Aan het werk en wij regelen morgenochtend meteen het contract en de verloning, nog voor de eerste pauze staat het op de mail.’’)
Maar er zijn ook tal van mensen met een werk- en privé-telefoon. De werktelefoon gaat na kantoortijd rigoureus uit. Anderen drukken na 17 uur zakelijke oproepen zonder blikken of blozen weg.
Dat zijn persoonlijke keuzes. Maar ik vind dat het in sommige functies echt niet (meer) kan om onbereikbaar te zijn.
De Fransen kijken er heel anders naar. Daar is het ‘recht op onbereikbaarheid’ vorig jaar zelfs in de wet vastgelegd. Hoe dat in de praktijk uitpakt is niet bekend. Lodewijk Asscher, de vorige minister van Sociale Zaken, had er ook wel oren naar en riep ondernemingen op om afspraken te maken. Wetgeving liet hij over aan een volgend kabinet. Het is oorverdovend stil gebleven.
Af en toe een mailtje of telefoontje na werktijd moet kunnen. Pas als het werk iedere avond voluit doorgaat en er zelfs in de slaapkamer nog zakelijk wordt ge-appt en gemaild is het tijd om zelf grenzen te stellen. Daar hebben we geen wet of Lidl voor nodig.
Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''