Zo wordt je onderneming de ideale flexibele werkomgeving
Meer en meer werknemers vragen om flexibiliteit van hun werkgever. Jong én oud. Hoe creëer je als ondernemer een werkcultuur die voldoet aan de wensen van millennials en ervaren flexwerkers?
In mijn vorige blog vertelde ik wat het nut is van een flexibele mind-set voor iedere werkende, ongeacht het soort dienstverband. Ben je ondernemer en wil je zelf een werkomgeving creëren waarin jouw flexibele werknemers excelleren? Aan de hand van praktische voorbeelden geef ik je daar enkele handvaten voor.
Waarom is deze blog interessant voor werkgevers?
De nieuwe generatie werknemers tussen de 18 en 35 jaar – ook wel de millennials genoemd – vraagt steeds meer om een grote mate van flexibiliteit in hun werk. Dat vinden sommigen belangrijker dan een geweldig salaris of de zekerheid van een vast contract. Maar ik ontmoet ook veel oudere werknemers die open staan voor een flexibele invulling van hun werkdagen; of eigenlijk, voor wie dit een absolute must is. Aan de wens om flexibel te kunnen werken zit dus geen leeftijdsgrens. Maar hoe faciliteer je deze open manier van werken in jouw bedrijf?
1. Geef als leidinggevende vertrouwen
Vertrouwen staat aan de basis van flexibel werkgeverschap. Wil je dat werknemers eigen verantwoordelijkheid nemen, dé eigenschap voor een geslaagde flexibele arbeidscultuur? Dan dien je als leidinggevende volledig vertrouwen te hebben in alle werknemers, of dat nou gaat om een vaste kracht, interimmer of freelancer. Houd geen toezicht van 9 tot 5, maar geef de controle uit handen. Ga er van uit dat iedere werknemer op de juiste manier doet wat er van hem wordt verwacht. Het gaat immers om rendement, ongeacht het aantal uren dat een werknemer in zijn werk stopt.
Een geweldig voorbeeld hierin vind ik ondernemer Allard Droste, die in dit interview met De Ondernemer vertelt dat hij zijn werknemers als mede-ondernemers benaderd. Zo koopt een van zijn productiemedewerkers zelf grondstoffen ter waarde van miljoenen euro’s in bij de leverancier. Allard Droste: „Dat vertrouwen leidt tot een hoge mate van betrokkenheid en toewijding.”
2. Faciliteer mobiele kantoren
Mijn ideale werksituatie? Traditionele kantoordagen afgewisseld met thuis werken aan de keukentafel. Ook na een klantbezoek klap ik vaak nog even mijn laptop open om een paar productieve uren op locatie te werken. Vanuit een wegrestaurant werk ik mijn laatste e-mails even weg en vanuit de auto bel ik bijna iedere dag met relaties of collega’s.
Oftewel: het maakt eigenlijk niet uit waar ik werk. Met een kop koffie en mijn mobiele apparaten bij de hand kan ik overal aan de slag. Alle systemen die ik gebruik op mijn laptop, werkcomputer en telefoon zijn hiervoor met elkaar gesynchroniseerd. Een dag thuiswerken of werken op afstand moet in een flexibel bedrijf geen enkel probleem zijn. Belangrijker nog: een werkgever dient dat goed te faciliteren. Een laptop of smartphone zijn daar tegenwoordig de standaard in.
3. Maak gebruik van nieuwe technologieën
Een conference call met medewerkers en klanten op verschillende locaties. Chatgesprekken tussen collega’s. Skype-sessies met opdrachtgevers. In een modern kantoor kijkt niemand daar meer van op. Ook is het een makkelijke manier om zzp’ers die vanuit huis werken bij te laten dragen aan lopende projecten. Zelf werk ik vanuit de cloud, waardoor ik overal en altijd bij gegevens en documenten kan.
Ik spreek ook mijn collega’s regelmatig even via Skype als ik onderweg ben. En belt iemand mij op kantoor terwijl ik op vakantie ben, dan schakelt mijn collega Katja het gesprek door. Heb ik tien minuten over na een zakelijke afspraak op locatie? Vanuit de auto werk ik mijn gespreksnotities uit, die ik vervolgens via mijn smartphone opsla in ons online CRM-systeem. Ook handig is het inzetten van videoconferencing waardoor je zakelijke reistijd verminderd.
Waarom zou je dit doen?
Op afstand werken buiten de reguliere 9 tot 5 werkuren is natuurlijk niet voor iedere beroepsgroep geschikt. Ook moet de grote mate van zelfstandigheid passen bij de werknemer zelf. Maar sta je als ondernemer achter deze mind-set en ben je bereid om bovenstaande aanpassingen door te voeren? Dan ben ik ervan overtuigd dat een flexibele werkcultuur kan leiden tot zelfsturende teams, een verhoogde productiviteit en toegewijde werknemers. „Met als gevolg dat iedereen elke dag weet waarvoor hij naar zijn werk gaat: werken aan het verwezenlijken van een droom,” aldus ervaringsdeskundige Allard Droste.
Wil je eens verder over praten over het inzetten van flexibel personeel, of zoek je zelf voor een paar uur een fijne werkomgeving op locatie? Pay2day is net verhuisd naar een fantastisch historisch pand in hartje Utrecht. Ik sta met koffie én een werkplek voor je klaar.
Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''