2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.

Jaar in jaar uit verwacht ongeveer een kwart van de werknemers van baan te wisselen en dit jaar is dat nóg meer. Corona heeft mensen aan het denken gezet over de balans tussen werk en de rest van hun leven.

Mensen met kantoorbanen hebben geroken aan de voordelen van thuiswerken. Wie door de lockdowns noodgedwongen werkeloos thuis zat, snakte ernaar om weer iets om handen te hebben, maar dan wél een leukere baan graag.

In de Verenigde Staten is alles groter dus ook deze trend op de arbeidsmarkt. Er wordt massaal van baan gewisseld. In Amerika wordt nu over de Great Resignation gesproken, de Grote Ontslaggolf. In één maand namen 4,5 miljoen Amerikanen ontslag omdat ze de werkdruk beu waren, betere arbeidsvoorwaarden willen of meer voldoening in hun werk wensen. Ze blijven niet werkloos maar gaan op zoek naar iets beters.

Werk genoeg. Dat is ook in Nederland zo. Ik schreef het al eerder: Er zijn veel meer vacatures dan beschikbaar personeel. Dat maakt van baan wisselen natuurlijk eenvoudiger.

En dat merkt bijna iedere sector. De horeca bijvoorbeeld. Nu de restaurants en cafés weer open mogen doemt er meteen een nieuw probleem op. Waar haal je de mensen vandaan? Volgens FNV Horeca is er een ‘massale uitstroom van personeel’. Horeca-ondernemers zijn druk met werven van nieuw barpersoneel, obers en koks. 

En dan is er ook nog een nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Karien van Gennip mag de komende jaren de arbeidsmarkt drastisch gaan hervormen met minder flexibel werk en iets nieuws: ‘deeltijd-WW’ voor bedrijven die toch tijdelijk te veel personeel hebben.

Kortom: veranderingen genoeg. Minder werken stond gelukkig niet op míjn lijstje van goede voornemens. 2022 wordt – gelukkig – aanpoten voor Pay2day.

Schermafbeelding 2022 01 24 om 21.36.18
Rob Stelte
Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''