Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis – een tiny house in badplaats Renesse – als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.

Waarom smijten werkgevers met extraatjes? In mijn vorig blog had ik het er al over. We zijn terug in de jaren 60 met meer vacatures dan werklozen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berichtte vorige week dat de scheefgroei nog erger is geworden. In het tweede kwartaal van dit jaar stonden er nog 106 vacatures open op 100 werklozen. In het derde kwartaal is dat inmiddels 126 openstaande vacatures, een record. Nog een cijfer: eind september turfden de cijferaars van het CBS 371.000 vacatures. De helft van alle openstaande plekken zijn in de handel, zakelijke dienstverlening en de zorg.

Tja, dan moet je wat extra je best doen om personeel te vinden. Maar een huis aanbieden of een e-scooter? Dat kan misschien mensen over de streep trekken – en zeker als je ver buiten de Randstad arbeidskrachten zoekt – maar het gevaar bestaat dat de nieuwe werknemer weer even vlug met de noorderzon vertrokken is. Want koos diegene nu voor die kekke scooter of voor de functie? 

Bij Pay2Day doen we het anders. We hebben geen scooters in de aanbieding. Een tiny house in Renesse is in de zomer natuurlijk fantastisch, maar wie in de winter weleens naar de Zeeuwse kust is geweest, weet hoe desolaat het kan zijn. Hoelang houdt de varenkweker zijn mensen dan vast? We denken dat het beter is om mensen te vinden die passen bij de functie en die vooral enthousiast zijn over de baan, en als er dan nog wat extraatjes zijn is dat natuurlijk mooi meegenomen. Hoe we dat doen? Bel maar.

scootertje
Rob Stelte
Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''